сп. National Geographic - Март 2017
National Geographic KIDS - Март 2017

Рибново

1.7.2008 г.

Старинен сватбен ритуал, запазен в село Рибново.

Това, което се случва в гоцеделчевското село Рибново през зимата, не може да стане през лятото. От май до август тук се работи здраво и никой не си и помисля за веселби. Осем месеца продължава мъката с тютюна. Всеки живее с надеждата, гали листата и младите кълнове. Преди това дълго са се договаряли, докато наемат земя под аренда. Плаща се веднага след пазарлъка. После се открива някоя стара къща или изоставена селскостопанска постройка, която се приспособява във временно жилище. И за там трябват пари. Накрая, като се изтъргува тютюна - което понякога никак не е лесно, всичко трябва да се изплати, а и някой лев да остане. За зимата. Така е от векове. Въобще тук нещата трудно се променят. По примера на останалите българи и рибновци тръгнаха по света. Но въпреки че ходят да работят в Испания, Португалия и Германия и берат маслини в Гърция, те спазват едно желязно правило - винаги да се връщат.

Рибново е на 30 км. от гр. Гоце Делчев. Разположено е навръх Родопите и има привилегията да гледа като на панорамен екран заснежените върхове на Пирин. То е най-голямото село в община Гърмен. Населението му е близо 4000 души и броят им никога не е намалявал. Макар гледката да е красива, мястото е усойно и трудно за осигуряване на препитание. Планината е обрасла с гора. Където няма дървета, стърчат скали. Тук-таме малки парчета площ раждат по някой картоф или глава лук. На по-широкото садят тютюн. Така са им поръчвали родителите едно време. И те така учат децата си днес. Тютюнът не чака никого да порасне.

Хората тук се определят като мохамедани - обиждат се ако ги нарекат помаци, но не смятат себе си нито за турци, нито за българи. Изповядват исляма и говорят единствено чистия език на Ботев и Вазов. Жените носят шалвари и са забулени с пъстри забрадки. Тези, които обличат светски дрехи, са единици и на тях не се гледа с добро око. Дори носенето на слънчеви очила не е прието.

Денем в кафенетата на Рибново не влизат жени. Позволяват си да пристъпват тази неписана забрана само онези момичета, които по една или друга причина временно са живели извън селото и са имали късмета да учат в града. Те обаче не са много. Защото в Рибново смятат, че жената е създадена да бъде съпруга, стопанка и майка, а не префърцунена интелигентка.

Вечерта е по-либерална. Младите излизат по центъра. Девойките се разхождат, хванати под ръка, а момците стоят отстрани и ги гледат. Това продължава един час. Тогава и на жените е разрешено да поседнат в кафенетата. Докато се омъжат. После животът става друг.

Далеч преди в една януарска съботна утрин в Рибново да писнат трите зурни и да задумкат трите тъпана на прочутата група "Лиманови" Муса Бабечки и Фекрие Бошнакова са се били харесали. По комшийски, както обикновено става тук. Родителите, макар и уж да не им се месят, няма как да не се в течение на всичко, което правят младите. Тук изненадващи сватби няма. Събитията се планират отрано. При Муса и Факрие всичко започнало преди около две години. От 45 дни се считат за сгодени, което позволява на момичето да ходи в дома на момчето. На гости и за малко. Нищо повече. За съжителство на семейни начала и други консумации преди брака и дума не може да става. Санкциите са жестоки, а истината се търси докрай.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юли 2008
Коментари
Меги
05.03.2015
Статията за с. Рибново много ми хареса. Това, което ми направи най - голямо впечатление от тази статия е, че в това село смятат, че жената е създадена да бъде съпруга, стопанка и майка, а не префърцунена интелигентка, защото според мен за една жена най - важното и смислено нещо в живота и трябва да бъде майчинството и то трябва да бъде на първо място. Аз например знам за много образовани жени, които не създадоха семейства, не родиха деца и си останаха цял живот самотни и нещастни. Така, че и според мен една жена трябва да бъде майка и съпруга, а не учена и кариеристка, защото за една жена е по - добре да е неука, но семейна и щастлива, отколкото учена, но самотна, бездетна и нещастна за цял живот. Много е хубаво, че хората в Рибново мислят така и са запазили такава хубава традиция да се женят млади, защото няма нищо по - хубаво от това да създадеш семейство.
Марина
04.03.2015
Много интересна статия. Много е хубаво, че в това село хората са запазили тази хубава традиция да се женят млади и да създават семейства млади, защото няма нищо по - хубаво от това да създадеш семейство млад - нещо, което за съжаление при днешните млади хора се случва все по - рядко. Те все по - рядко се женят млади. Поздравявам хората от това село, че са съхранили семейните си ценности.
Евтения Манолова
03.05.2014
Винаги съм искала да разгледам Родопите. Те ме привличат като магнит. Това лято ще имам път към Гоце Делчев. Искам да посетя забележителностите около него и да разбера повече за бита на хората. Особено много се интересувам от село Рибново. Искам да отседна там. Искам да видя истинска сватба.Къде мога да преспя?
Рени М
20.01.2014
Здравейте, аз като дете израснах в селце близо до Рибново, но в моето селце хората са християни. Чувала съм като детеза Рибново, макар да се намирах само на няколко километра от там не съм ходила в това китно плранинско село. Вярвам ,че природата там е невероятна и че повечето хора там са добронамерени и трудолюбиви. Религията - тя няма значение, всеки вярва в каквото пожелае, важното е самият човек да се стреми към развиване на положителни качества в себе си. Не съдете тези хора, че не искат да се променят, може би те там се чувстват защитени, свободни - в крайна сметка там са техните най-близки хора и когато живееш с тях или ти се налага да живееш с тях няма как да разчупиш лесно стереотипа. Различните в което и да е общество не се приемат лесно, така и там. Какаво толкова е интересното, те са хора същите като нас. Ние нямаме избор къде да се родим.Всяка държава, всяко общество си има смоите индивидуални характеристики. Според мен няма нищо срамно в това какъв етнос си, каква ралигия изповядваш и за какъв те смятат. Това е толкова елементарно и примитвно. Човек , който смята че живее цивилизовано в 21 век приема всички различия - хората с всякакви различия, без оглед на раса, заболяване, дрехи, пол и тем подобни подробности и второстепенни неща............ За съжаление в днешно време много хора претендират за цивилизация и култура, а те самите не са нито културни, нито цивилизовани, нито са това за което се представят.
MAHMUD
09.04.2010
абе рибново са номер едно
kicheto
17.05.2009
Нямам думи!Първо ще спомена,че съм от Ривново и както виждате боравя с компютър!Не икам да обидя някого, но в статията има много лъжи! Рибново се намира на 700метра надморска височина и населението му наброява 2700 души. Когато тук в София кажа, че съм българка ме възприемат, като християнка и точно по тази причина ние в Рибново казваме, че сме мухамедани. Това за слънчевите очила незнам дали да го коментирам, защото е смешно! Що се отнася до жените, то те са си , като жените като навсякаде. Разликата е в дрехите и неконсумирането на алкохол и цигари. Иначе и тук ги има леките жени. А това за девствените момичета е неоснователно твърдение. Да те са малък процент, но дори да се разбере, че преди сватбата булката е упражнила сексоален акт, тя не търпи някакво наказание. В повечето случаи тя е спала със съпруга си преди сватбата, честно казано никой не се интересува, дали има кръв. Ако някой гледа лошо "префърцунените интелигентки", то това са хора с по-консервативен характер, които се срещат във всяко общество. За сватбите ще кажа, че 60 процена от тях стават изненадващо, неуспорим факт! Надявам се, въпреки несходствата межу статията и коментара ми, ще го публикувате! Най-вероятно ще разберете как се чувстваме ние, когато сравните чувствата си, от убидното мнение на Европа спрямо българите. Ще добавя, че дори да не ви се вярва, аз също се засягам от коментарите на чужденците за България. Единственото, което целях с коментара си беше да разкрия истината за Рибново! И ще завърша със съвет: Не съдете хората по външния вид! Рибново е уникално не само за България, а за целиа свят!
BubaLazZi
21.12.2008
Znachiiiii...Az sum ot Goce Delchev i mi e mnogo nepriqtno kogato putuvam iz stranata i vinagi trqbva da dokazvam che ne sum mohamedanin ili miusolmanin nie im vikame pomaci. Az iskam da kaja edinstveno che polojenieto v tozi raion e kritichno. Tova sa hora koto nemogat da izrekut edna duma na bulgarski ezik. Situaciqta e potresavashta.
BubaLazZi
21.12.2008
Kolko tihichko bqhme prevzeti :((((
Елена Иванова
22.09.2008
Доста интересна статийка :)) Аз лично много искам да видя понорамната гледка към Пирин! А що се отнася до технея живот: всеки си има право на избор, макар че доста ме подразни израза "префърцунени интелектуалки"... За мен това е просто пълна глупост от тяхна страна, да дискриминират жените по този начин...
geri
30.08.2008
az nemoga da si obiasnia kak v predelite na balgaria evda li ne sashtesvuva druga darjava.lichoto mi mnenie e che tezi svatbeni obichai sa vid fanatizam i az sam tvardo protiv tqx...ta nali veche sme v 21 vek
Бисера Стоянова
18.08.2008
Благодаря ви за интересната статия, NG!Напоследък често се случва да ми се иска да напиша коментар за ваши статии.Като студентка по психология позицията ми е, че всеки има право да живее по начина, по който иска и че другите трябва да са толерантни към избора му. Като любопитен читател ми беше интересно да науча за традициите в този район.Обаче като жена не мога да бъда толерантна към дискриминацията. Дори и жените от тези места да не се чувстват дискриминирани, считам че няма как съвсем да си затварят очите. Не може да нямаш право да влезеш в кафене праз деня или на желанието ти да се образоваш да се гледа с лошо око. Освен това считам, че е добре, когато хората се женят, да са опознали преди това, включителни и сексуално.
ники
11.08.2008
жалко е че не се възприемат като българи защото те са потомци на помохамеданчени българи. политиката през последните няколко десетки години изолираха тези българи от събратята им християни и етикетираха помаците с небългарски епитети. дпс също повлия много за дебългаризирането на помаците с цел спечелването на гласовете им. те са просто българи изповядващи религия различна от християнската. все едно да кажем че католиците и будисти българи не са българи.
Ангелина Константинова
31.07.2008
Не е необходимо човек да пропътува хиляди километри, за да се удивлява на изключителни природни феномени и хилядолетни тайни ритуали.Родопите имат спецификата и привилегията да са нашата Свещена планина - и с легендите за митичния Орфей, и с многобройните си скални светилища , и с древните си обсерватории... Тук хората ревниво тачат скъпите си предци и ревниво пазят невероятно древна култура, вярвания и обичаи - усетихме го и тук, в прекрасния и безпристрастен очерк на известния публицист Исак Гозес и любопитния снимков материал на Красимир Свраков!
Tonny
28.07.2008
Лично аз не виждам нищо срамно в обичаите на това малко селце. Напротив... хубаво е че в днешно време, дори и малка част от напредналия и пълен с технологии свят е успял да съхрани една по-интересна и по-живописна от обикновенните традиция. Мисля че е израз на салбост да обсъждаме колко притивен и срамен е начинът им на живот. Вместо това трябва да набюдаваме и анализираме като интелигентни хора без предразсъдъци. Жителите на Рибново са успели да съхранят част от своята история, нещо за което ние - хората на 21 вик- се борим със зъби и нокти и едвам успяваме да опазим. На територияна на селцето живеят традициите, а на териториите на нашите модерни и оживени градове, върху традициите се строят небостъргачи, заводи, фабрики. Вие сами предценете кое е по-ценно!
DIYAN
28.07.2008
tova sa palni prostoti kakvi sa tezi turski tradicii v Balgaria da si zaminavat v turcia da si gi spazvat tova e balgaria nie balgarite triabva da si obi4ame dargavata i da ya za6titavame za6to triabva da pozvoliavame na pumacite da ni nari4at giauri v na6ta sobstvena dargava kato tolkova si obi4at tradiciite turcia znayat kade e nali ne vigdam ni6to balgorsco v tazi tradicia sram i pozor da niama6 sobstveno mnenie v 21 vek
ivana
28.07.2008
kakav pozor da nima6 pravo na glas vse pak giveem vav 21 vek i tova ne5to se slu4va v balgaria nimam ni6to protiv pumacite ama da ne se obigdat kato gi nari4at taka a kak iskat da se obra6tat kam tix cac BALGARI ne go namiram za normalno za6toto zapo4vat da imat vse pove4e pumacite ot nas balgarite vav na6ta sobstvena dargava i imam 4ustvoto 4e edin den 6te koni komandvat te xaedno sas vsi4ki turci kadeto sa v balgarkia parlament ako moge izob6to da se nare4e balgarski na koi balgarin i kade v sveta 6te mu dadat rabota da upravliava v 4ugda dargava tova moge da se slu4i samo v na6ta dargava
Жана
28.07.2008
Прави ми впечатление че автора на статията е евреин.Интересно защо пропагандира обичаите на "бьлгарските" турци в Бьлгария?.....Такива традиций може да има по Анадола и разни други слаборазвити мюсюлмански дьржави в Азия та това е сватба по мюсюлманските канони и не и е мястото в християнска Бьлгария!Интересно е да се знае като информация но не и "обаятелна" традиция с която Бьлгария да се гордее.
Жана
27.07.2008
Слава богу че не сам родена там!Затова целия район е обезлюден. Абсолютно примитивно общество с отживели традиций.Жалко за младите хора ако живеят така.Само погледнете мъжете по анцузи-сватбари!И е излишно да коментирам повече.Срам за държава в Европейския съюз и 21-ви век.
Фани Никова
25.07.2008
Не ми се иска за звуча по някакъв начин нихилистично, но за мен такива традиции (както и повече традиции) са вече назад във времето. От една страна е хубаво, че можем да видим нещо по-различни, по-колоритно и интересно,но аз все пак смята , че точно такива традиции са причина за множеството предразсъдъци, съществуващи дори и сега. аз също забелязах, че не се усмихват. Според мен това е така, защото те възприемат този ритуал по-скоро като дълг, нещо задължително...,отколкото като веселие, нещо истинско и лично. И въяреки всичко това си е техния живот. Единственото нещо, за което истински ми става гадно е, че не държат никак на образованието на младежите.
Ваня
24.07.2008
А направи ли ви впечатление, че на нито една от снимките никой не се усмихва? Колко странно за една сватба - все пак това си е голям празник или поне в моята среда винаги така се е възприемало...
vovito
24.07.2008
в you tube има едно клипче за това село , от някаква телевизия снимаха жителите , а те ги гонеха и им викаха мръсни гяури
Гергана
23.07.2008
Традициите са пряко свързани с начина на живот на обществото и погледнато от този ъгъл в развитието си в Рибново са във времето на прабаба ми, защото баба ми е строила Хаинбоаз и не е спазвала такива канони. Любопитно е като факт, но съм щастлива да имам свобода на избора и го ценя. Днес в България живота се развива в географски места с различна скорост и сам решаваш къде и как ще живееш.
Галя Петрова
22.07.2008
Както често се казва,традициите не са това,което бяха... Смятам,че е добре да се почитат обичаите,да се разказва на децата за тях,да се правят въстановки по празници,но в крайна сметка времената са други,хората се развиват и е безкрайно глупаво да се робува на стари нафталинени традиции.Къде остана новаторският и откривателски дух у човека?Защо се борим да налагаме нови идеи,като не се откъсваме от старите. Обичаят е интересен,много живописен и въздействащ,но нека си остане носталгичен спомен от миналото.
Катя
18.07.2008
Хубаво е,че някъде в България са се запзили традициите,независимо от това каква религия се изповядва.Докато четях статията се озадачих колко държат на принципите си и на традициите-никакви целувки преди сватбата,на гости може да се ходи само когато родителите са си вкъщи,и то само когато момичето и момчето са сгодени!Аз бих нарекла тази сватба обаятелна и невороятна.
Вени
15.07.2008
Тази сватба абсолютно се преекспонира и даже преексплоатира като тема, сега има статия за нея и в 1-ви бр. на The Explorer... Не вярвам това да е най-интересният и най-екзотичният запазен обичай в страната ни! Просто явно повечето журналисти действат на стадния принцип, но е жалко за такива от NG, GEO и подобни списания! Да не забравят, че към тях имаме завишени изисквания!!!
Цветан Титев
15.07.2008
Който търси екзотика да си купува друго списание,това е NG и целта му е да бъде любопитно и интересно.Тази статия е точно такава,така че не виждам в какво трябва да обвиняваме журналистите.Според мен те са си свършили добре работата
Юлия
14.07.2008
Статията в списанието е точна ,това е техния начин на живот. От разказа ми идват спомени от моето детство,когато се вадеше всичкия чеиз на булката.И това ставаше в селата от страната,на оградата се простираха:юргани,покривки,хавлии,ризи,китеници,хавлии. Това вече го няма. Но си спомням коментарите на съседките и гостите,любопитните погледи. Ако Ви прави впечетление украсата на лицето на булката-магията,тайната и красотата. Това забулване което го има в старата традиция и при българите.
Надя
12.07.2008
Именно трагицията прави дадено общество идентично и неповторимо. Радвам се, че в България все още има такива места.
зорница гергова
08.07.2008
Прочитайки статията "Сватбен сезон" в село Рибново се замислих за огромните различия в начина на живот и традиции,породени от вярата,която изповядва даден населен район.Странно е как нещо толкова малко,духовно,може да промени по такъв кореннен начин живота на човек.В момента аз съм на прага да навърша 16 години и мисълта да сключа брак сега или в най-близко бъдеще е доста плашеща и нереална за мен,а и за моето семейство естествено.Преди тази важна стъпка в живота на всеки човек аз бих искала да завърша образованието си,средно,висше и ако даде Бог един ден да се омъжа.Някога но не сега,просто такива са порядките в моето семейство,град,вяра.И за мен това е нормално,харесва ми така и идеята да се откъсна от училище,от приятелите ми,от целия социален живот,който водя е много страшна.И все пак се считам за човек без наличие на расови или религозни ограничения,за мен всеки човек има правото на свободен избор в отношение било то вяра или всичко останало.А и както аз може би,така и хората в Рибново са приели своите собстевни традиции за нормални,прекрасни даже.Дори аз от моята различна гледна точка съм склонна да кажа че има известна доза романтизъм в този вид сключване на брак,някакво тайнство.Но някак си не смятам,че тази информация и снимки е намерила правилното приложение в статията в броя,не защото е без стойност,напротив,тя е прекрасна,просто отпечатвайки я в списанието превръщаме тези хора,техния начин на живот и главно техните традиции в нещо странно,необикновенно,сякаш ги отделяме мисловно като "Другите" ,"Странните" хора ,със странни традиции... А това не е така.В крайна сметка нима по света няма без брой много и различни сватбени традиции,и нима е нужно да обособяваме дадена от тях,сякаш е различна и не приемлива ? Напротив,всички сме еднакви,и може да живеем както искаме.
Чара
07.07.2008
Едва ли това е единственото място в България със запазени "екзотични" за модерния човек традиции. И не мога да разбера защо всички медии са така омагьосани от него. Вече става досадно. За сватбите в Рибново четох в няколко вестника - в Труд, а май и в Стандарт - големи статии на по няколко страници. Имаше материал и в ГЕО преди няколко месеца. Него си го пазя и затова мога да сравня - дори е същата сватба. Имената на фотографите са различни, но снимките са почти същите. Не че не си заслужава да се направи материал за това, но колкото и да е интересно, след третия разказ вече се чувствам като роднина на младоженците...
Елица Шопова
06.07.2008
Традицийте са важни за запазването на самобитността на един народ и факт е , че в днешно време това става все по-трудно . Невероятно е , че жителите на това село са успели да запазят своя начин на живот толкова дълго време . Въпреки ,че за мен си остава въпроса дали в този обичай жената не остава някак ощетена .Тя трябва да напусне училище , да прекъсне образованието си , да забрави за приятелите си за да бъде съпруга и майка, и изцяло зависима , и отдадена на съпруга си. Защо се търси доказателство само за невинността на булката при първата брачна нощ , нетрябва ли и младоженеца да докаже ,че тя е единствената и първа любов за него ? Защо само жените са облечени традиционно , а мъжете са със светски дрехи ? Според мен всеки трябва да има право на избор!Трябва все пак да се даде възможнст на Фекрие и другите момичета като нея да решат дали ще следват вековните традиций или предпочитат да станат "префърцунени интелигентки" !
невена
06.07.2008
Даваха филм за това по БТВ после се развеждат и бягат от там
Guma
05.07.2008
Традицията не мога да кажа, че е свързана само с религията. До преди няколко десетилетия в Пиринско сватбите не бяха по-различни. Присъстваха даровете(чейзи), все още се плаща за булката. Хоругви се носека отгоре забита ябълка. Традициите са запазени, независимо какви са. Но изолираността на селото и патриархалното, по вероятно, в него налага този начин на празнуване, а и на живеене.
Сепка
05.07.2008
Знаете ли какво е да живееш по тези места?! Можете ли да си представите в България - провославна страна, а пее Ходжа, целият регион е такъв. Младите не могат да гъкнат, не им се разрешава нищо светско, старите са като орли. Религията е водеща. Каквото и да стане Аллах е на първо място. По пет пъти в деня пее Ходжата. Все едно друг свят. Младите имат по две имена - едното официално /християнско/, а другото в къщи /мюсюлманско/. Все едно живееш в Турция. Статията е добра, автора не е вникнал изцяло в начина на живот по тези места.
Криси
05.07.2008
Целият този ритуал изглежда доста необичаен, интересен ...и малко страшничък.Определено не изглежда като сватба - мечта. Остава въпроса дали младоженците са щастливи от сватбения си ден или веселбата е повече за гостите. Е, при всички положения бих предпочела да съм сред гостите, а не зад олтара:)Щом сватбата е "тежък ритуал", какво остава за брачния им живот на място с типични патриархални традиции.
Шона
03.07.2008
едно местенце в нашета родина , където времето е спряло :) май в днешно време наистина някой от жените са се превърнали в "префърцунени интелигентки" хах :D
Елеонора Димитрова
03.07.2008
Да чудесно е ,че има такива места в България , но да не си роден там и да минаваш за малко .........
BEL
03.07.2008
Hubavo e,4e ima mesta kudeto tradiciite se spazvat,za6toto na dne6no vreme tradiciite ne sa tova,koeto sa bili edno vreme.Pohvalno,no na takova mqsto ne bih oti6la da jiveq nikoga,ne zaradi drugo,a imenno zaradi tradiciite i horata.Az sum hristiqnka.Tova e moe mnenie i ne go izrazqvam dokrai,za da ne izlqza ot ramkite na dobriq ton.Ina4e ima mnogo da se diskutira po temata
Миро
02.07.2008
Едно от местата където се спазва традицията :)
Анна
02.07.2008
Макар да иглежда консервативно традицията си е традиция,хората в с.Рибново спазват принципите си.
оги
01.07.2008
много интересно!!! Радвам се, че има и такива места В Бьлгариа
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
23.03.2017
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах