сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Единен протест

5.5.2017 г.

Борбата срещу един нефтопровод въодушеви коренните народи за нова акция

Когато демонстрациите срещу нефтопровода в Северна Дакота набраха скорост през август миналата година, Люис Тревното въже от сиукския резерват Лоуър Брюле се присъедини към движението при Стендинг Рок и издигна типи в равнината на Северна Дакота близо до Кенън Бол. „Нямаше нищо друго, освен високи треви и открита зелена шир – каза Тревното въже. – А също и изобилие от паяци – молех се с тях и ги направих свои защитници.“

Всеки ден през лятото процесии от хора в традиционни облекла пристигаха в лагерите край Кенън Бол, включвайки се в подкрепа на движение, прераснало в нещо по-голямо от обикновен протест срещу нефтопровод. То се превърна в международен призив да се опазят правата и земите на коренните жители.

Първата виелица за сезона дойде и си отиде по следите на една несигурна победа: инженерният корпус към армията на САЩ отхвърли разрешението за сондаж под езерото Оахе. Лагерът се разтури,свивайки се почти за една нощ от близо 10 000 души до около 1000.

После дойде 20 януари. Само дни след инаугурацията си президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителен меморандум за даването на одобрение за строежа на нефтопровода в Северна Дакота, както и за тръбопровода Кийстоун XL – част от система, която би пренасяла нефт от Канада до Мексиканския залив. До началото на февруари армията вече беше предоставила сервитут за строежа на нефтопровода под р. Мисури, при езерото Оахе.

Но Тревното въже като много други протестиращи се е зарекъл да се бори в кампанията за племенните земи и племенната солидарност. Докато активистите продължават да привличат вниманието към проблема и битката се премества в съда, Тревното въже вижда в миналогодишното надигане в Стендинг Рок зараждането на ангажирана общност от единомишленици, мобилизирали се за съпротива срещу експанзията на американската икономика на изкопаемите горива.

„Стендинг Рок отекна по света и всички видяха силата на това, което стана тук – каза Тревното въже. – Сега голяма част от нас, които бяхме в този лагер, трябва да се върнем в собствените си резервати и да занесем там наученото, защото тази битка ще достигне до всяко едно племе. Тя ще достигне до всяко от 500-те племена, които дойдоха тук.“

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Май 2017
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах