сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Китайската средна класа

1.5.2008 г.

Внезапният просперитет на Китай носи немислими досега свободи и нови тревоги. Въздигащата се китайска средна класа е обзета от амбиция и безпокойства.

На четиригодишна възраст Джоу Дзяин беше записана на два курса - по разговорен американски и британски английски - и й беше дадено английското име Бела. Родителите й се надяваха да завърши колеж в чужбина. На следващата година я записаха на курс по актьорско майсторство. Когато навърши 8, започна да свири на пиано, което учи на дисциплина и развива мозъка. През лятото ходеше на басейн - плуването според родителите й щяло да я направи по-висока. Бела искаше да стане адвокат, а за целта трябвало да е висока. На 10-годишна възраст Бела вече водеше живот, пълен с възможности и строго организиран като в казарма. След училище си пишеше домашните съвсем самостоятелно, докато родителите й се приберат. После вечеряха, тя се изкъпваше и сядаше да се упражнява на пианото. Понякога й позволяваха да гледа телевизия, но само новините. В събота вземаше частни уроци по писане на есе, следвани от самостоятелни упражнения по математика, а в неделите - уроци по пиано и подготвителни часове за приемния й изпит в една шанхайска прогимназия. Най-хубавият момент от седмицата беше петък следобед, когато свършваше по-рано училище. Бела можеше да си поеме дълбоко въздух и да се огледа наоколо като човек, зърнал късче синьо небе иззад решетките на затвора. 

За формиращата се китайска средна класа това е време на стремеж, но и на безпокойство. Възможностите са се увеличили, но всяка от тях носи със себе си принудата да участваш в събитията и да не си губещ, а всяка придобивка сякаш идва опакована в разочарованието, че не е нещо по-ново и по-добро. Апартамент, обновен преди няколко години, вече изглежда остарял; мобилен телефон без видеокамера и цветен дисплей е срам. Свободата невинаги е освобождаваща за хората, които са израснали в стабилно социалистическо общество. Понякога те я усещат като несекваща борба да не изостанат. Според едно изследване здравето на 45% от жителите на китайските градове е застрашено заради стреса, като най-високи нива на стрес се наблюдават при гимназистите.

 

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Май 2008
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах