сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Секс за удоволствие

1.2.2016 г.

Първични инстинкти
Благовъзпитано слово за любовта и секса в животинското царство

Това, че бонобото се впуска в чест, безразборен, а според някои - и извратен секс, го направи пословично. Но делфинът, казва морският биолог Ричард Конър, „слага бонобото в малкия си джоб".

Когато делфините желаят да се размножат, мъжките завардват и се чифтосват многократно с женските по време на интензивен брачен ритуал. Но през това време морските бозайници все пак правят и „много секс за удоволствие" - казва Конър, който изучава делфините от 30 години. Той има предвид „доста секс между двама мъжки и между подрастващи". И има предвид секс за удоволствие в най-различни пози: корем до корем, под всякакъв ъгъл, както и допиране с муцуна до гениталиите на партньора, подобно на кучетата. При делфините в плен е известно, че отправят сексуални намеци към други видове, плуващи с тях, включително и хора.

Защо обаче, предвид това либидо, моретата не кипят от делфини? Защото сексът за удоволствие не е равен на възпроизводство. Въпреки че мъжките и женските се чифтосват безразборно всеки път, когато женските могат да заченат, повечето женски делфини раждат по едно малко на няколко години. Делфините са застрашени от риболова, замърсяването и други опасности, и е жалко, че са по-скоро чувствени, отколкото плодовити. 

Местообитание
Океаните по цял свят

Статус
Семейство Delphinidae включва атлантическите петнисти делфини (вляво) и 35 други вида. За почти половината от тях учените нямат достатъчно данни, за да преценят дали са застрашени.

Други факти
В гръцката митология и изкуство делфините често се появяват като придружители на Афродита, богинята на любовта.

 

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Февруари 2016
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах