сп. National Geographic - Октомври 2018
National Geographic KIDS - Октомври 2018

Първични инстинкти - Да си тежиш на мястото

4.2.2017 г.

Представете си комуна от 50 индивида, от които само двама имат право да правят секс.

Общо взето, така изглежда кооперативната размножителна система на общностите от сурикати, където единствено доминантните мъжкар и женска са монополизирали чифтосването и отглеждането на малки.

Какво помага на женската да запази така желаната позиция? Един от факторите е по-голямото тегло. От основаването на проекта „Сурикати в Калахари“ през 1993 г. насам кеймбриджкият професор Тим Клътън-Брок е изследвал над 100 общности от сурикати. Посредством своята възраст, тегло и агресивност един мъжки и една женска се налагат като доминиращи и размножаващи се индивиди във всяка група. Останалите изпълняват ролите на часови, копачи или детегледачи. Когато подчинените индивиди съзреят, мъжките често напускат групата. Женските могат да останат и обикновено най-възрастната и най-тежката наследява доминиращата след смъртта й.

Изследователите се запитали: ако по-леките женски на опашката наддадат, дали по-тежките също ще увеличат масата си, за да запазят своята преднина? За да проверят тази идея, седмици наред учените давали по едно варено яйце дневно на една група женски, но не и на останалите. Обучили и двете групи да се покатерват на кантара, записвали теглото им и установили, че и тези, които не получавали яйца, продължили да наддават, като по-активно търсели храна.

За изследователката Елиз Юшар това означава, че сурикатите „могат да следят промените в големината на потенциални съперници и да реагират чрез регулиране на собствения си растеж“.

Справянето с предизвикателства чрез качване на тегло е относително благ подход. Ако подчинените женски се опитат да се размножат, доминиращите ги тормозят, докато не абортират, или пък убиват малките им. „Ако се добереш до позицията да се чифтосваш – казва Клътън-Брок, – значи си ударила репродуктивния джакпот. Струва си да се бориш за това.“

Сурикат: Suricata Suricatta

Местообитания: Пустини и тревисти равнини в Южна Африка

Статус: Незастрашени

Други факти: В дивата природа сурикатите се хранят основно с насекоми и малки гризачи – и със скорпиони, чиито жила се научават да откъсват.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах