сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Кой ще оцелее?

1.11.2015 г.

Докато светът се затопля, все още не е ясно кои животни ще пострадат и кои ще процъфтяват

Промяната на климата е естествен процес. Но земният климат днес се изменя толкова драматично, че преобразява сушата и океаните, засягайки всички форми на живот.

Разгледайте галерията със снимки към тази статия  

„Винаги ще има едно малцинство, което ще успява да процъфтява в сравнително внезапно настъпилите нови условия – казва Томас Лъвджой, консервационен биолог от университета „Джордж Мейсън“ и член на National Geographic. – Но огромното мнозинство ще пострада тежко“, ако не бъде смазано напълно.

По-високите температури, причинени от парниковите газове, са само началото на това пътуване. После следват екстремните климатични явления (включително големите суши), промените в размножителните и миграционните сезони, новите модели в разпространението на болестите, бързото топене на ледовете и повишаващото се морско равнище. Всяка промяна предизвиква куп други и ефектите се разпространяват на шир и длъж.

Не става дума за предстоящи неща. Ефектите от промяната в климата са очевидни днес.

„Няма връщане назад – казва Джеймс Уотсън от Университета в Куинсланд. – Всичко се променя.“ Дивата фауна, която се радвала на сравнително стабилен климат през последните 10 000 години, сега е подложена на натиск и невиждани изпитания. А нашите прогнози за „печелившите“ и „губещите“ не винаги са били точни, казва той. „Рядко сме успявали да предвидим с точност колко зле ще са нещата.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Ноември 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах