сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Крайбрежието На Пали

1.4.2008 г.

Прекрасните плажове и извисяващите се скали превръщат този назъбен край от Хаваите в земен рай. Но туристите и търговията вземат своя дял.

Казват, че пътят към Шангри-Ла е нещо ефимерно - мистична пътека към скрита долина, където тържествуват мирът и красотата. Но на хавайския остров Кауаи го наричат просто магистралата „Кухио" - двулентов асфалтов път с много завои, който свършва до един кален паркинг на северния бряг на острова. Там, отвъд пясъците на плажа Кее, скалите на На Пали се устремяват право нагоре от зеления Пасифик като огромни палисади, които държат съвременния свят на разстояние.

Това, разбира се, е само прелестна илюзия. За разлика от приказната Шангри-Ла, На Пали е превъзнесен на всяка туристическа карта на Кауаи, за което отчасти носи вина и това списание. Една-единствена снимка в статия за Хаваите от 1960 г. показвала тучна долина, пазена като с щит от 900-метрови отвесни скали, разкривайки я пред едно поколение, жадуващо точно за такова място. Тази снимка, както и последвалите множество други в пресата и филмите, вдъхновили върволица от поклонници, които прииждат и днес. Някои посетители гребат с каяк покрай 25-километровата отсечка от набраздени скали, морски пещери и плажове с назъбени брегове през лятото, когато морето е спокойно. Други извършват пътешествието с „екстремни" рафтове - надуваеми лодки с извънбордов мотор, които могат да преодолеят почти всякакви морски условия. Още повече хора вземат едночасовия полет с хеликоптер, за да се насладят на гледката от „Джурасик Парк" - звездата в този филм беше крайбрежието На Пали, както и в „Кинг Конг", „South Pacific" и много други холивудски фантазии. Тези с младежки дух (и здрави крака) се катерят по мъчителната 18-километрова козя пътека до най-голямата долина, наречена Калалау, където често надвишават петдневните си разрешения за къмпингуване със седмици и дори с месеци.

Всички са дошли да наблюдават резултатите от една геоложка драма, разигравала се в продължение на милиони години. Крайбрежието На Пали всъщност е осеяното с белези „рамо" на древен щитовиден вулкан, който някога е бил висок повече от 8 км от морското дъно до върха.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Април 2008
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах