сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Единак до сляпата неделя

1.10.2015 г.

Първични инстинкти: благовъзпитано слово за любовта и секса в животинското царство

Освен впечатляващото изключение с лъвовете, които живеят на прайдове, повечето представители на семейство Котки са като Грета Гарбо на дивата природа: те желаят да бъдат сами. Възрастните от тези около 40 вида котки са „единаци, които се събират само за да се чифтосат, според онлайн енциклопедията Animal Diversity Web. Това важи и за маргая (долу) – по-дребен братовчед на оцелота. Когато женските са разгонени, на всеки 32 до 36 дни, мъжките се появяват, навъртат се наоколо няколко дни и непрестанно инициират копулации, продължаващи около минута. После си тръгват. Ако някоя женска зачене, след около два месеца и половина ражда едно малко, рядко две. Това е удобно, защото тя има само една двойка млечни жлези, но ниската раждаемост не спомага особено за оцеляването на вида. След около година малките се отделят и заживяват свой собствен живот в самота.

Повечето държави са забранили продажбата на маргаи за любимци, както и лова им заради кожи. Центрове като „Биопарк Мбопикуа“ в Уругвай увеличават броя на тези котки чрез размножаване в плен. Но все пак Международният съюз за защита на природата предупреждава, че видът „намалява в по-голямата част от ареала си“ и че до 2025 г. популацията може да спадне с цели 30%. Когато горите се изсичат за пасища или ниви, потайните маргаи не желаят да преминават през променения пейзаж – дори и с цел секс. Изчезващите местообитания плюс намаляващата им численост могат да направят тази котка единак още по-самотна.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Октомври 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах