сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Дива природа

2.1.2017 г.

Със своя импозантен вид глухарът напомня митологичен пазител на лесовете. Той наистина е свързан със старите иглолистни и смесени гори – основните му местообитания.

Оцеляването на вида зависи от тяхното опазване. В България глухари се срещат в Рила, Родопите и Пирин, по-рядко във Витоша и западните части на Балкана. Според специалистите у нас са останали не повече от 2000 такива птици. Глухарът фигурира в Червената книга на страната ни като застрашен вид. Все още се ловува, но при ограничен режим: разрешен е отстрелът само на мъжки глухари, и то на токовища, където пеят най-малко 5 от тях, при това само между 15 април и 15 май. Още Законът за лова от 1926 г. забранява стрелбата по женски птици. Да се ловуват мъжки глухари в сватбения им период изглежда някак неетично. Тогава обаче тези обитатели на лесовете са най-видими. Смята се, че по време на токуването те стават непредпазливи. Самото название на птиците идва от вярването, че докато токуват, те временно оглушават – не чуват от любов! Оказва се обаче, че освен отдадени певци глухарите са и храбри защитници на своите сватбени територии. Ала ловците едва ли се вълнуват от храбростта на горските властелини. Вероятно това е още една причина те да бъдат отстрелвани именно през любовния им период.

Иво Данчев от NG България бе нападнат от разярен глухар в Рила. За щастие се отърва без сериозни наранявания, а глухарът се върна победоносно на токовището си.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах