сп. National Geographic - Януари 2017
National Geographic KIDS - Декември 2016

Дива природа

2.1.2017 г.

Със своя импозантен вид глухарът напомня митологичен пазител на лесовете. Той наистина е свързан със старите иглолистни и смесени гори – основните му местообитания.

Оцеляването на вида зависи от тяхното опазване. В България глухари се срещат в Рила, Родопите и Пирин, по-рядко във Витоша и западните части на Балкана. Според специалистите у нас са останали не повече от 2000 такива птици. Глухарът фигурира в Червената книга на страната ни като застрашен вид. Все още се ловува, но при ограничен режим: разрешен е отстрелът само на мъжки глухари, и то на токовища, където пеят най-малко 5 от тях, при това само между 15 април и 15 май. Още Законът за лова от 1926 г. забранява стрелбата по женски птици. Да се ловуват мъжки глухари в сватбения им период изглежда някак неетично. Тогава обаче тези обитатели на лесовете са най-видими. Смята се, че по време на токуването те стават непредпазливи. Самото название на птиците идва от вярването, че докато токуват, те временно оглушават – не чуват от любов! Оказва се обаче, че освен отдадени певци глухарите са и храбри защитници на своите сватбени територии. Ала ловците едва ли се вълнуват от храбростта на горските властелини. Вероятно това е още една причина те да бъдат отстрелвани именно през любовния им период.

Иво Данчев от NG България бе нападнат от разярен глухар в Рила. За щастие се отърва без сериозни наранявания, а глухарът се върна победоносно на токовището си.

Няма коментари
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
23.01.2017
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах