сп. National Geographic - Март 2017
National Geographic KIDS - Март 2017

Масоните - скритият код в българската история

2.1.2017 г.

Обгърнато от мъглите на времето, братството на масоните пази своите тайни и до днес. Църквата го заклеймява като еретично, опонентите му приписват заговори за установяване за нов световен ред.

Какво е всъщност масонството – богаташки клуб, организация на конспиратори, окултен орден... или най-старото демократично общество? Едва ли съществува еднозначен отговор на този въпрос. Едно е сигурно – то има своите последователи по целия свят.

Видни българи като Георги Раковски, Захарий Стоянов и екзарх Стефан заедно с много учени, лекари, индустриалци, военни и банкери са били масони. 

Масони са били и седемнадесет премиери на следосвобожденска България: Александър Малинов, Александър Цанков, Андрей Ляпчев, Андрей Тошев, Богдан Филов, Васил Радославов, Георги Кьосеиванов, Добри Божилов, Драган Цанков, Иван Багрянов, Кимон Георгиев, Константин Стоилов, Никола Мушанов, Пенчо Златев, Рачо Петров, Стоян Данев и Тодор Иванчов. 

И у нас, и по света масонството не е еднородна маса, управлявана от единен център. Днес в страната ни са известни масонските Обединена Велика ложа на България, Велика Ложа на Старите, Свободни и Приети Зидари в България и Велика ложа на Стария Приет Шотландски Ритуал в България. Има и български ложи, нечленуващи в изброените велики такива. Всяка от тях има своите основания да претендира за легитимност, регулярност и признание от масонски структури по света. Всяка от тях представя и някакви доказателства за легитимността си, позовавайки се на историческите си корени. Макар принципно само мъже да могат да стават масони, някои българи членуват в смесени и дори в женски ложи. За Ложа майка на всички регулярни ложи по света се счита Великата ложа на Англия, водеща началото си от далечната 1717 г.

„Регулярното масонство е светско общество на свободни мъже с добро име, които вярват в Бог Творец. Наричаме го Велик архитект на Вселената“ – обяснява Великият майстор Иван Сариев. Този енергичен мъж сплотява масоните в Обединената Велика ложа на България. Самите ложи са мястото, където посветените се обучават в мистериите на братството. „Тук политически убеждения, националност, религия или раса нямат значение“ – твърди Сариев. Ложата учи масоните да бъдат граждани с висок морал, да се самоусъвършенстват като личности, издигайки се последователно в степените на посвещение: чирак, калфа и майстор. В книгата си „Масонството: митове и факти“ Владимир Левчев пише, че масонската морална система не се различава от ценностите на хуманизма. Според Левчев ложата, в която всички са равни и ръководени от свободно избран Майстор, е умален вариант на демократичното общество.

Така ли е наистина?

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Януари 2017
Коментари
Цвета Маркова
10.02.2017
Бойко Иванов ги е опесал много точно! Всичко е опорочено при днешните масони в България!
некомпетентен умник
02.02.2017
Нереални неща
Иванова
28.01.2017
В България няма масони. Това са хитрите селянчета на нама България, които са взели по пет лева от тати Живков и се мислят за големци. Смешници!
Онуфри Онуфриевич
07.01.2017
След като от новия брой научихме,че да си травестит е нормално и това в никакав,ама никакав случай няма нищо общо с ПАРАНОИДНАТА ШИЗОФРЕНИЯ,въпреки че при индианците става дума точно за "човек с 2 души",научихме също ,че масон е по-по-най формата в морала,Не бих се учудил ако във февруарския брой излезе статия обяснявяща как гена HERO-ZVERO или гена 6MRYKNI-SI-MALKO-KOKA като не попаднат където трябва през втория месец на бременността,вместо да изградят допаминови рецептори създават вродена хероинова или кокаинова зависимост.И в резултат,когато 13 годишния малък и НЕЗНАЕЩКАКВОМУСЕПРАВИ човек го хванат да пуши трева вместо да му се карат би трябвало съответния детски психо-психолог да го насочи веднага към тежките интравенозни наркотици,вследствие на чиято употреба малкия и НЕЗНАЕЩКАКВОМУСЕПРАВИ човек да намери хармония със себе си и да бъде щастлив!!! P.S. Предполагам,че нарушаих добрия тон, и ще бъда изтрит от администратора,но уважаема редакция ако не ви ценях ,нямаше да ви го кажа-само приятел ще ти посочи грешката когато сбъркаш. Не ни заливайте с ефтина пропаганда,народа тук не е така безкритичен като в Америка.
Иванка Бакалова
06.01.2017
Масони-велики! Хаха Български масони -трижди хаха. Суетни властолюбиви мъже, обкичени с джуфки, обгърнати в тайна, не ви ли прилича на нещо, като детска игра, само че тук за възрастни. Кой или какво би им попречило да са морални, културни и знаещи хора, без преувеличено-лъскавата им тайнственост. Колко смешно! Хора, чиято принадлежност към едно, според тях елитно малцинство (но не са и малко вече) ги кара да се усещат по-силни, отваря им път към други "важни" хора, власт, възможности, лустросва самочувствието им или липсата на такова. И защо са три-четири различни ложи, например, вероятно всяка има претенцията да е истинската, най-чистата, прозорливата и т. н. Какво са всъщност бандите, които имат също отличаващи ги знаци-символи, образуват братства и пазят тайните си? Психилогически погледното-същото.
Бойко Иванов
04.01.2017
Като всичко, което минава през ръце и глави на българи и в нашия вариант, в масонство и влиянието му в обществените процеси се забелязват редица криворазбрани правила и постулати. Освен учени и общественици (в повечето случаи наследници на стари родове) нашите ложи са пълни с новоизлюпени народни представители , министри и вся осталная политическа сволач, както и т.нар. олигарси и разни местни феодалчета. И от "мотор на промени" в обществено-политическо и икономическо отношение, нашите т.нар. "масони" са се "сдружили" за да си пазят заграбеното.
Mart Atanassov
03.01.2017
Много прецизно написан текст. Все пак не става ясно, има ли връзка между средновековните масони, които текстът много внимателно не нарича масони, а "зидари", и тези, които се появяват след 1717 в Англия? Ако има такава, защо тогава е било необходимо английските масони да преосноват масонството през 1717? Въобще моментът с приемствеността между старото и новото масонство е прескочен.
Dani Chulev
03.01.2017
Хубава статия.Днешните масони като всички останали братства ( в това включвам и религиозните) са опорочени .Олигарси и престъпници ламтят за власт и пари - пари и власт!!!
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
23.03.2017
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах