сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Загадъчният човек

1.10.2015 г.

Съкровище от фосили в пещера в ЮАР добавя нов клон към родословното дърво на човека

На 13 септември 2013 г. двама любители пещерняци – Стивън Тъкър и Рик Хънтър – проникнали в доломитната пещерна система Изгряваща звезда, на около 50 км северозападно от Йоханесбург. Системата е популярна сред пещерняците още от 60-те години и плетеницата от проходи и зали е подробно картографирана.

Тъкър и Хънтър се надявали да открият някоя не толкова отъпкана пътека. Но имали наум и нещо друго. През първата половина на ХХ в. в тази област били намерени толкова много фосили от нашите древни прадеди, че по-късно тя станала известна като Люлката на човечеството. Въпреки че пикът в търсенето на вкаменелости отдавна бил отминал, пещерняците знаели, че един учен от Витватерсрандския университет в Йоханесбург търси кости. Шансовете да се натъкнат на нещо били минимални, но кой знае?

Дълбоко в пещерата Тъкър и Хънтър си проправили път през тесен участък, известен като „Пълзящия Супермен“, тъй като повечето хора можели да се проврат единствено ако плътно притиснат едната си ръка към тялото, а другата протегнат напред – също като Човека от стомана в полет. Прекосили голяма зала и се изкатерили по назъбена скална стена, наречена „Гърба на дракона“. Горе се озовали в приятна малка кухина с украса от сталактити. Хънтър извадил видеокамерата си и – за да не влезе в кадър – Тъкър се вмъкнал в процеп в пода. Кракът му намерил скална издатина, после още една по-надолу, а после – празно пространство.

Спуснал се долу и попаднал в тясна вертикална шахта, на места широка едва 20 см. Повикал Хънтър да го последва. И двамата мъже са изключително кльощави – само кости и жилести мускули. Ако телата им били само малко по-едри, нямало да се вместят в шахтата и може би най-удивителните – и със сигурност най-объркващите – вкаменени човешки останки през последния половин век нямаше да бъдат открити.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Октомври 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах