сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Очите на буболечките

1.8.2015 г.

Окото е орган с върховно съвършенство. Авторът питае силен интерес към еволюцията, а очите са развили изумителни адаптации с течение на времето.

Окото е орган с върховно съвършенство. Питая силен интерес към еволюцията, а очите са развили изумителни адаптации с течение на времето. Тази еднодневка е мъжки с т.нар. тюрбанови очи – силно уголемени очи отгоре на главата му с формата на тюрбан. Мъжкият използва очите си, за да се оглежда за силуета на женска в приглушената светлина на смрачаване. Дори няма функционираща уста. Ако живеете само един ден, както е при възрастните мъжки, не ви е нужно да се храните. Но са ви нужни огромни очи, за да намерите женска, преди да умрете.

Аз изследвам рака, но работя и като научен фотограф под псевдонима „Микронавт“. „Микро“, защото се специализирам в заснемането на много малки обекти, използвайки сканиращ електронен микроскоп в Училището по приложни науки в Мутенц, Швейцария. „Навт“ е защото се чувствам като астронавт със скенера, като обикалям наоколо и правя открития. Скенерът създава черно-бели изображения, които могат да ми отнемат седмица, за да ги оцветя. Такива изследвания имат не само научна значимост, но са и изключително красиви.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Август 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах