сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Сахел

1.4.2008 г.

Огромната саванна област южно от Сахара е свят на невидими граници. Пресичането на една от тях отведе автора на статията в судански затвор.

Не беше път като път.

Двата му коловоза, водещи към Дарфур и към войната в Западен Судан, тръгваха от неотбелязаната граница с Чад. Такава беше и голяма част от Сахел - необозначена на картата, невидима, но все пак граница. Час по час пресичахме граници, повечето от които не забелязвахме. След като бях арестуван и вкаран в затвор в Дарфур, един американски войник ми каза, поклащайки глава с отвращение: „Летиш над това място и миля след миля виждаш само пустота." Заблуда на страничен наблюдател. Всяка скала, всяка равнина беше насечена от невидими линии, допирателни и призрачни граници. Те очертаваха териториите на племена, хора и кланове. Разширяваха се и се свиваха в зависимост от хода на войната или годишния сезон. Водоизточниците се намираха в опасни райони. Някакви незабележими линии, наричани масари, определяха миграционните маршрути на номадите. Във всичко това нямаше нищо случайно. Ако пресечеш една линия или се отклониш твърде много от друга, можеше да си навлечеш отмъщение, дори смърт. Това беше най-важната от всички разделителни линии в Сахел: границата между знанието и незнанието.

Самият Сахел е граница.

Думата означава „бряг" на арабски, което ще рече континентален предел, величествено начало и окончателен край. Тази област, която се простира в Северна Африка, следвайки в общи линии 13-ия паралел, разделя пясъците на Сахара от тропическите гори на Африка. Тя представлява пояс от полусуха савана, който дели араби от чернокожи, мюсюлмани от християни, номади от фермери, зеления от жълто-кафявия пейзаж. Тук яростно се борят за живота си около 50 милиона от най-бедните, онеправдани и пренебрегнати хора. За 34 дни в Дарфур и ние влязохме в техните редици.

 

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Април 2008
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах