сп. National Geographic - Септември 2018
National Geographic KIDS - Септември 2018

Бръмбарът, който яде гори

1.4.2015 г.

Затоплянето позволи на короядите да опустошават западните райони на САЩ.

В една мразовита утрин през октомври 2013 г. Даяна Сикс паркира бялото си субару досами една борова гора в долината Биг Хоул в Югозападна Монтана. Под заснежените върхове планинският склон беше застлан с кривостъблени борове в четири различни цвята: хроника на унищожението. Сиви дървета, загинали през 2009 г. – само стволове и клони. Светлочервени борове със запазени иглички, умрели през 2011 г. По-тъмни, червеникавокафяви дървета, умрели през 2012 г. Дори привидно здравите зелени борове не са каквито изглеждат, каза Сикс, ентомоложка в Монтанския университет. Близо четвърт от тях вече били обречени.

Сикс закопча якето си и влезе в гората с брадва в ръка. Спря до участък от смесени изумруденозелени и тъмнооранжеви борове. С острието на брадвата внимателно обели ивица кора от едно зелено дърво, разкривайки бледата дървесина под нея. Там, в издълбани в дървото тесни каналчета, се виждаха миниатюрни черни ларви колкото сусамени зърна. Макар че борът привидно беше в цветущо здраве, флоемът (влакнестият слой от проводящи снопчета под кората) беше сух и кафяв.

Сикс се приближи до следващото дърво, също здраво на вид. Неговият флоем изглеждаше зеленикаворозов и еластичен, явно още хидратиран. Само че беше прорязан със същите издайнически каналчета. От техния размер и отсъствието на ларви Сикс заключи, че дървото е било нападнато едва преди седмица.

В цяла Северна Америка милиони хектари борови гори представляват подобна гледка. Ако шофирате през някои части на Колорадо, ще се натъкнете на цели планински склонове, обагрени в ръждиво. Почти до един боровете са унищожени от враг, по-дребен от главата на кабърче – планинския боров корояд. Тръгнете на обиколка из Британска Колумбия – мащабът на унищожението е дори още по-ужасяващ. Там през последните 15 години около 180 000 кв.км борова гора са били атакувани от вредителите в различна степен.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Април 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах