сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Горивото на бунтовете в Индия

1.4.2015 г.

В богатите на ресурси джунгли маоистки бойци налагат властта си с насилие и изнудване.

Боецът от далечния край на джунглата живя и загина под различни имена. Някои го познаваха като Прашант, а други – като Парамджийт. Понякога се наричаше Гопалджи, като си разменяше това прозвище с друг бунтовнически лидер, за да обърка допълнително индийските власти, които се опитваха да го заловят.

Когато аз се запознах с него, той се представи с четвърто име: „Другарят Манас“ – каза той и излезе изпод сянката на огромния орех – мършава фигура с автомат в ръце. Денят вече преваляше и слънцето беше ниско. Силуетите на още десетина бойци се спотайваха в тъмнеещата зеленина на околните оризища, бдителни и в очакване. Манас и хората му бяха на път и нямаха много време за приказки.

В Индия са известни с едно-единствено название – наксалити: маоистки бунтовници, които са в основата на най-продължителния и най-дълбоко вкоренения вътрешен конфликт в страната. Тяхната десетилетна война, която днес коства на Индия повече жертви от тлеещия конфликт в Кашмир, беше определена от бившия министър-председател Манмохан Сингх катонай-голямата заплаха за вътрешната сигурност“.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Април 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах