сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Краят на Земята

1.3.2015 г.

Един човек улавя с обектива си „бялата пустота“ на Гренландския леден щит.

Как изглежда нищото? Отидох чак в Гренландия, за да разбера. В рамките на три години направих три екскурзии дотам от дома ми в Австралия. Привличаше ме бялата пустота на мястото - пейзаж без форми, напълно еднообразен, с простиращ се до хоризонта лед във всяка посока.

Да снимам в този отдалечен район беше студена, тежка работа. Живях в продължение на месеци в палатка върху ледения щит на Гренландия, където охлаждането от вятъра стигаше до под -50°C и дни наред вилнееха снежни бури без валежи. В най-лошите моменти си представях семейството си, моите деца и си мислех: „Не мога да го направя. Не си струва риска."

Не се отказах обаче и с подобряването на времето се подобряваше и настроението ми - както и снимките. Когато прекарваш дълго време в празнотата, границата между външния и вътрешния ти свят се размива. Умът забавя темпото си и става чувствителен към всяко изменение; и най-леката промяна в светлината или времето е драматична. Снимките, които направих през тези дълги месеци, се превърнаха в поредица изложби и документален филм, уловили усещането да бъдеш там: както гласи заглавието на филма, беше като „Нищото на Земята".
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Март 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах