сп. National Geographic - Декември 2019
National Geographic KIDS - Декември 2019

Първите творци

1.2.2015 г.

Да им признаем едно основно нововъведение в човешката история: изобретяването на символичните образи.

Все едно пристъпваме в гърлото на огромно животно, чийто език - метална пътека - се спуска надолу в мрака. Таванът се снижава и на някои места масивните стени на пещерата толкова се стесняват, че раменете ми се отъркват в тях. После варовиковите хълбоци се разтварят и навлизаме в търбуха на обширна зала.
Тук са пещерните лъвове.

Както и косматите носорози, мамутите и бизоните - менажерия от древни същества, които препускат, борят се и се дебнат в пълна тишина. Извън пещерата вече ги няма, но тук продължават да живеят сред сенките на напуканите стени.

Преди около 36 000 години някой слязъл през първоначалния вход на пещерата до залата, в която се намираме, и на трепкащата светлина на огъня започнал да рисува пещерни лъвове, стада носорози и мамути, величествен бизон и фантастично същество - отчасти бизон, отчасти жена, на което вдъхнал живот върху огромна надвиснала конична скала. Други зали са приютили коне, козирози и турове; бухал, оформен от кал само с един пръст върху каменна стена; великански бизон, получил се от отпечатъци от намазани с охра длани; пещерни мечки, които се разхождат небрежно, все едно се оглеждат къде да полегнат за дългия зимен сън. Фигурите често са нарисувани с една-единствена, съвършена и непрекъсната линия.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Февруари 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах