сп. National Geographic - Декември 2019
National Geographic KIDS - Декември 2019

Наводнен свят

1.2.2015 г.

Фотограф, загрижен за промяната на климата, представя живота в наводнени райони по света.

Крайните прояви на климата, свързани понякога с неговата глобална промяна, напоследък явно са повсеместни. И все пак е трудно да видим въздействието им върху живота на отделните хора. Започнах да документирам това въздействие през 2007 г., когато снимах две наводнения, станали в рамките на няколко седмици - едното във Великобритания, другото в Индия. Бях дълбоко потресен от различния ефект от тези наводнения и еднаквата уязвимост, която явно обединяваше пострадалите от тях.

Оттогава обикалям наводнени райони по цял свят - в Хаити, Пакистан, Австралия, Тайланд, Нигерия, Германия, Филипините и Великобритания, където живея. В залетите от вода области животът се преобръща в миг и губи нормалния си ритъм.

Портретите са в сърцето на този проект. Често придружавам хората, когато се връщат у дома, газейки в дълбока вода, и с тяхна помощ създавам интимен образ в наводнените им домове. Макар и позите им да са обикновени, средата е абсолютно променена. Често те се ядосват заради положението си или заради неадекватната реакция на властите. Мнозина искат бедата им да бъде засвидетелствана и светът да узнае какво им се е случило.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Февруари 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах