сп. National Geographic - Ноември 2019
National Geographic KIDS - Ноември 2019

Крилатият символ

1.1.2015 г.

Освен величествен национален символ на много народи белоглавият орел е упорита, свирепа и много издръжлива птица.

Орелът е национален символ и за американците, и за германците като мен, както и за много други народи. Фотографите обикновено представят тези птици в образа им на величествени създания, които винаги се реят в синьото небе с идеално гладка перушина.

На Алеутските о-ви в Аляска открих белоглави орли, които бяха по-диви и по-свирепи, отколкото ги показват. Бяха мръсни, мокри и се биеха помежду си - нещо, което не бихме очаквали от национални символи. Но може би птица, която е в състояние да се справи със суров климат и несговорчиви другари, представлява по-добър извор на вдъхновение.

Около село Уналаска и близкия Дъч Харбър, най-голямото риболовно пристанище в САЩ, орлите са до голяма степен свикнали с хората. Рибата е навсякъде и орлите се навъртат наоколо, търсейки остатъци. Посещават риболовните кораби и оглеждат палубите им, след като се приберат в пристанището. Отиват там, където рибарите чистят мрежите си. Стоят кацнали на покривите на рибните фабрики.

За да направя тези снимки, обикалях из диви места извън града, където се събираха същите тези орли, толкова свикнали с хората. Тук можех да се срещна с тях лице в лице. Можех да се приближа, без да използвам укритие. Те винаги бяха съвсем наясно с моето присъствие. Трябваше да внимавам, да ги изучавам и да разбера какво им харесва и какво - не. Случвало се е да лежа по корем, заобиколен от 40 орли.

Бил съм на Алеутските о-ви седем пъти и пак ще отида. Орлите са ми легнали на сърцето - страшно ги харесвам.
Нали разбирате - те могат да летят, а аз - не.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Януари 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах