сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Първични инстинкти

4.10.2016 г.

Благовъзпитано слово за любовта и секса в животинското царство - тапирите

В груб превод Perissodactyla (нечифтокопитни) означава „с нечетен брой пръсти“. Към този разред бозайници принадлежат носорозите (три пръста), конете (едно копито) и тапирите (три пръста отзад и четири отпред). Допълнителните пръсти са еволюционно предимство, което помага на бъчвовидните тапири да носят тежестта си и да имат по-добро сцепление. Има още една адаптивна черта, която е обща за мъжките носорози, коне и тапири: те са „изключително надарени“ – казва специалистката по тапирите Мишел Стансър от зоопарка „Хогъл“ в Солт Лейк Сити, Юта.

Мъжеството на възбудения тапир е толкова „голямо и тромаво“ – обяснява тя, – че „съм виждала мъжкарят да си го настъпи и да изквичи.“ Придвижването на органа до позиция за чифтосване изисква много полюшвания и пропуски. Въпреки това – казва тя – мъжкият „трябва да постигне съответната форма и големина, за да стигне до заветната цел“ в издължения генитален тракт на женската и да я оплоди. Поредната еволюционна адаптация: големи кожести гънки при края на пениса, които – обяснява Стансър – „образуват плътна преграда вътре в женската“, така че тапирите могат да се чифтосват успешно и на сушата, и под вода. Половият живот на тапирите започва, когато са на около две години, и може да продължи до след двайсетте. Ако всичко им се получи добре, женската вероятно ще роди едно малко 13 месеца по-късно.

Род: Tapirus

Местообитания: джунгли, савана и блатисти области в Азия, Централна и Южна Америка и Мексико.

Статус: три от четирите вида тапири – азиатският, планинският и бразилският – са определени като застрашени; централноамериканският е уязвим.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Октомври 2016
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах