сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Достатъчно за всички

1.12.2014 г.

Светът като цяло не страда от дефицит на храни, но в отделни страни това е факт. Каква е причината?

Глобалното недохранване не би трябвало да съществува. Всеки ден селските стопани по света произвеждат равностойността на 2868 калории на човек от планетата - повече от онези 2100 калории дневно, препоръчвани от Световната програма на ООН по храните, и достатъчно за изхранването на население, наближаващо 9 милиарда. Светът като цяло не страда от дефицит на храни, но в отделни страни това е факт.

Защо 805 млн. души все още имат твърде малко за ядене? Основният проблем е достъпът до храна. Доходите и цените на стоките обуславят къде отива храната. Качеството на пътищата и летищата определя колко лесно стига до там. Предизвикателство е дори самото измерване на недохранването. В страните с традиционно най-висок брой население, засегнато от недохранване, е трудно да се набавят и храни, и данни.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Декември 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах