сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Просто го отпечатай

1.12.2014 г.

Исторически значимо като печатарската преса на Гутенберг, триизмерното печатане преобразява бъдещето.

Части от ракетен двигател, шоколадови фигурки, функционални дубликати на пистолети, холандска крайбрежна къща, дизайнерски слънчеви очила, компактна двуместна кола, гребна лодка, прототип на бионично ухо, пици - не минава и седмица, през която бързо развиващата се технология на триизмерното печатане да не демонстрира изумителните си възможности.

НАСА тества 3D принтер на Международната космическа станция, за да види дали би могъл да фабрикува храна, инструменти и резервни части по време на продължителни мисии.

„Еърбъс" предвиждат, че до 2050 г. ще могат да се строят цели планети от отпечатани по тази технология части. Компанията GE вече използва принтери за производство на вътрешността на дюзи за впръскване на гориво. Интерес към технологията проявяват не само корпоративните гиганти.

„Всички знаем, че триизмерният печат ще играе голяма роля в бъдеще" - казва Хедвих Хейнсман, партньор в холандската архитектурна фирма DUS, която отпечатва къща на бреговете на канала „Бокслотер" в Амстердам. В продължение на 3 години шестметровият принтер KamerMaker („създател на стаи") ще произвежда стени, корнизи и стаи, изпробвайки материали, концепции и различен дизайн.

„Материалодобавното производство", както наричат 3D печатането, съществува от около 30 години. Бързото темпо на развитие на технологията напоследък предизвиква много шум и вдъхновява някои смели предвиждания. Съществува обаче огромна и може би непреодолима разлика между това, което може да се създаде със сложните индустриални принтери и с домашно печатащо устройство. Триизмерният принтер работи, общо взето, по същия начин като настолния. Вместо да използва мастило обаче, той „печата" с пластмаса, восък, смола, дърво, бетон, злато, титан, въглеродни влакна, шоколад - и дори жива тъкан. Дюзите на 3D принтера отлагат материалите на слоеве под формата на течност, пастообразна маса или пудра. Някои се втвърдяват от само себе си, докато други се спояват с топлина или светлина.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Декември 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах