сп. National Geographic - Септември 2018
National Geographic KIDS - Септември 2018

Радостта от храната

1.12.2014 г.

Храната е нещо повече от средство за оцеляване. Чрез нея се сприятеляваме, ухажваме и празнуваме.

Споделянето на храна винаги е било част от човешката история. Пещерата Кесем край Тел Авив предлага свидетелства за древните ястия, приготвяни на огнище на възраст 300 000 години - най-старото, откривано досега, - където хората се събирали да ядат заедно. Както и откритият под пепелта на Везувий кръгъл самун хляб с резки - изпечен, за да бъде разделен. „Да разчупиш хляба" - израз, стар като Библията, улавя силата на храната да изгражда връзки, да укротява гнева и да предизвиква смях. Децата правят питки от кал, разменят си закуски и имитират ритуалите на възрастните. Детски празник без сладкиши не е празник, а връзката храна - любов продължава цял живот (според някои вярвания и в отвъдното). Да вземем например културите, в които край гроба се оставят лакомства, за да знаят починалите, че не са забравени. И дори когато времената са трудни, импулсът да се празнува устоява. В Антарктида през 1902 г., по време на експедицията „Дискавъри" на Робърт Фалкън Скот, мъжете приготвили празнично ястие по случай зимното слънцестоене - най-краткия ден и най-дългата нощ през годината. На борда имало провизии в изобилие. Заклали 45 овце и ги провесили на корабните въжета, където стихиите ги замразили, докато дойде време за пиршеството. Студът, мракът и изолацията били забравени за кратко.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Декември 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах