сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Гордост и дантели

1.11.2014 г.

Усамотените села на Бретан някога били известни с характерните си прически и костюми. Младото поколение продължава традицията.

Излизането от малък автомобил никак не е лесно, а с шапка с височина 33 см - почти невъзможно. Въпреки това Алексия Каудал, на 87, и Мари-Луиз Лопере, на 90, успяват да се измъкнат от задните седалки на ситроена със забележително достойнство. Тяхната домакиня бърза да ги поздрави с такава радостна почтителност, сякаш са кралски особи.

Двете жени не са принцеси. Десетилетия наред са се трудили във фабрики за рибни консерви. Каудал и Лопере обаче са доста знаменити в това кътче от Северозападна Франция, известно като Бигуден, в департамента Финистер в западния край на Бретан. Те са единствените жени, за които се знае, че обичайно носят извисяващите се прически коаф - някога част от тукашното ежедневие. Възрастта е превила телата им, но коравата дантела стои гордо изправена върху вълните на белите им коси и сигнализира като маяк: това е жена от Бигуден.

Има десетки бретонски носии, които се различават според селото, случая и епохата. Простите някога шапки, които селянките носели от скромност и за защита от стихиите, през XIX и XX в. еволюирали във фантастични форми и размери, които вдъхновили художници като Пол Гоген. В онези времена коафът „бил като лична карта - казва Солен Боенек, помощник-уредничка на Бигуденския музей в Пон-л'Абе. - Той може да разкрие кой си, откъде си и дали си в траур".
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Ноември 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах