сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Дилемата на месоядните

1.11.2014 г.

Вредно. Хранително. Жестоко. Вкусно. Неекологично. Традиционно. Дебатът за говеждото в Америка е толкова разностранен.

В угоителното стопанство „Ренглър" във Високите равнини в Тексас нощта беше към края си и неговите 20 000 тона месо започваха да се размърдват. Хората, управляващи този град от говеждо, бяха на крак от часове. Комините на фуражната фабрика бълваха пара на талази; по алеите боботеха камиони, които изсипваха реки от пресована на люспи царевица в 14-километрови бетонни корита. За повечето от отглежданите тук 43 000 говеда това щеше да е просто поредният ден на угояване с още някой килограм месо, добре прошарено с тлъстини. В северния край на стопанството обаче няколкостотин животни се готвеха да поемат по сетния си път: най-късно този следобед те щяха да бъдат разсечени и провесени на куки.

Месото означава убийство. Месото, и особено говеждото, комбинира ефекта от тютюнопушенето и шофирането на големи неикономични автомобили. Заради животните, заради здравето ни и заради здравето на планетата трябва да намалим консумацията му. Месото е вкусно. Хранително е. Неслучайно търсенето му бързо нараства и трябва да намерим начин да го произвеждаме в по-голямо количество.

С две думи месото (и особено говеждото) се е превърнало в тема на ожесточен дебат.

Критиците на промишленото производство на говеждо твърдят, че то допринася за затоплянето на климата, поглъща земя, с която бихме могли да храним повече хора, и замърсява и разхищава скъпоценна вода - като при това обрича милиони говеда на преждевременна смърт и окаян живот в клетка. Повечето от нас обаче почти нямат представа как всъщност се произвежда говеждото, което ядем.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Ноември 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах