сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Първични инстинки - Секс = токов удар

2.9.2016 г.

Примамката е истинска фатална жена: изкуствен женски бръмбар, който нанася смъртоносен токов удар. Снимки: Ребека Хейл, NGM. Бръмбари: Джонатан Лелито, Министерство на земеделието на САЩ.

Един ясенов агрилус кръжи, докато проверява женските форми под него. Привлечен е от играта на светлината върху телата им. Избира една, приближава се, докосва я… и бива ударен от 4000 волта напрежение. Да се опитваш да се чифтосаш с електрическа примамка е ужасен начин да си отидеш. Но ентомологът Майкъл Доминге не изпитва угризения. От 2002 г. насам агрилусите са убили стотици милиони от местните американски ясенови дървета. За да ги възпрат, Доминге и колегите му са създали истинска фатална жена: фалшива женска, захранвана от батерии, за да може да удари със смъртоносен волтаж всеки мъжки, който я докосне.

Учените направили груба версия на примамката на 3D принтер. Мъжките агрилуси я оглеждали, но не кацали при нея. Направили и по-реалистичен модел, с подобен смарагдов цвят и светлоотразителна повърхност, като истинския екзоскелет на агрилусите. В тестове, използващи истински мъртви женски и силно наподобяващи ги изкуствени примамки (горе), практически един и същ брой мъжки агрилуси кацнали върху двете. Поставянето на капани с изкуствени примамки в райони, все още незасегнати от ясеновите агрилуси, може да помогне на учените да засекат разпространението на бръмбара навреме, за да се опитат да вземат превантивни мерки.

Местообитания
Произхождащ от Китай, ясеновият агрилус бил открит в Мичиган през 2002 г. Вече се среща в 25 американски щата и в Канада.

Други факти
Ларвите на ясеновия агрилус убиват ясените, като изяждат ликото под кората, чрез което циркулират водата и хранителните вещества. Примамката е истинска фатална жена: изкуствен женски бръмбар, който нанася смъртоносен токов удар.  Снимки: Ребека Хейл, NGM. Бръмбари: Джонатан Лелито, Министерство на земеделието на САЩ.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Септември 2016
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах