сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Следващата зелена революция

1.10.2014 г.

Суперкултурите ще помогнат да изхраним планетата. Но не могат напълно да разрешат кризата с храните.

Нещо унищожава реколтата от касава на Рамадани Джума. „Може би водата им е много - казва той, прекарвайки през пръсти снопчетата увехнали жълти листа на едно двуметрово растение. - Или пък слънцето." Джума обработва малък парцел, под половин хектар, близо до град Багамойо на Индийския океан, на около 60 км северно от Дар ес Салаам в Танзания. В една дъждовна мартенска утрин, придружаван от двама от четиримата си малки синове, той разговаря с агроном от големия град - 28-годишния Деогратиас Марк от Земеделския изследователски институт „Микочейни". Той обяснява на Джума, че проблемът не е нито в слънцето, нито в дъжда. Истинските убийци на касавата са вируси - твърде малки, за да се видят.

Марк откъсва малко мокри листа; от тях изхвърчат няколко белокрилки. Дребните мушици, обяснява той, пренасят два вида вируси. Единият съсипва листата на касавата, а другият (т.нар. кафяв вирус), унищожава съдържащия скорбяла ядлив корен - бедствие, което обикновено се разкрива едва по време на жътва. Джума изравя един корен, разцепва го с един удар на мотиката и въздъхва. Кремавобялата вътрешност е изпъстрена с кафяви ивици гниеща скорбяла.

За да спаси достатъчно от реколтата за продан и за храна на семейството си, Джума ще трябва да я прибере месец по-рано. Питам колко важна е за него касавата.

Михого ни кила киту - отвръща той на суахили. - Касавата е всичко."
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Октомври 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах