сп. National Geographic - Септември 2018
National Geographic KIDS - Септември 2018

Порцион гурме

1.9.2014 г.

С какво засищат глада си армиите по света? Качеството на войнишките порциони се подобрява.

Ако приемем, че „храната прави борбата" важи и за военните, то днешните армии са с несравнима мощ. Войнишките порциони са по-вкусни, хранителни и разнообразни от всякога. В САЩ готови ястия за армията се разработват в центъра „Натик Солджър Системс". Джийнет Кенеди, технолог по храните, казва, че всяка година се произвеждат 30 милиона порции по 1300 калории, с трайност до 36 месеца при 25°C. Според пенсионирания подполковник Дейвид Аксета през 1984 г. ястията били еднообразни и неапетитни. А днешните 24 вида вкусни гозби? „Огромно подобрение."
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Септември 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах