сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Първични инстинкти - размерът има значение

5.8.2016 г.

Благовъзпитано слово за любовта и секса в животинското царство

Навсякъде около нея мъжкари й помахват съблазнително и я приканват към домовете си на плажа. Как женският краб ще си избере партньор? По качеството на дома му и по примамливото помахване, но най-вече по размера на щипката му. Женският примамващ краб има две малки, симетрични щипки; мъжкият има една малка и една огромна. „Голямата е посветена изцяло на първоначалното привличане“ – казва морският биолог Закари Дарнел. След като огледа няколко мъжки и любовните бърлоги, които са изкопали, женската „ще си избере партньора, чиято щипка най-много й харесва – обяснява той. – Може би ще е краб, чиято щипка е голяма спрямо размера на тялото му или маха малко по-високо от другите“ – тъй като, ако може да повдига и размахва щипка с тегло до наполовина това на тялото му, сигурно е физически здрав. След като двамата правят секс в дупката на плажа, женската остава там, докато яйцата се развиват; мъжкият пак започва да маха и често води вкъщи и други женски.

Проучването на Дарнел е показало, че щипката не е просто магнит за мацки. Служи и като терморегулатор, тъй като преминаващият около нея въздух изглежда разсейва топлината и понижава телесната температура. Освен това голямата щипка е най-мощното оръжие на мъжкия краб: използва го, за да се бие със съперници и да прогонва натрапници. След няколко седмици бременните женски ще се измъкнат от любовното гнездо и ще се отправят към водата, където ще се излюпят яйцата. 

Местообитания: Приливните зони в тропическите и умерените климатични пояси. Статус: Не са включени
Други факти Родът Uca се състои от около 100 вида, включително показаните тук пясъчни примамващи крабове. 

Тези пясъчни примамващи крабове са снимани в Морската лаборатория и аквариум за видове от Мексиканския залив в Панацея, Флорида.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Август 2016
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах