сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Изкуството на соларната енергия

5.8.2016 г.

Проблемите на околната среда са лесно забележими. Но как изглеждат решенията? Този проект – серия от въздушни снимки над слънчевата електроцентрала „Кресънт Дюнс“ близо до Тонопа, Невада – е опит да документирам усилията ни да построим по-устойчиво бъдеще.

Винаги съм се интересувал от пресечната точка между природата и човешката дейност. Разчитаме на смартфоните, колите и компютрите си, но за да ги създадем, често експлоатираме ограничените ресурси на планетата. Снимайки от хеликоптер, целя да покажа как изглеждат алтернативните източници на енергия – както зрителната наслада от формите и сенките на централата, така и начинът, по който тя се вписва в пейзажа. Дори и една прогресивна идея като слънчевата енергия означава да се използва земя, която преди това е била в естественото си състояние.

Да се вгледаме в проектите за възобновяема енергия означава да видим и практическите, и вдъхновяващите аспекти на това кои сме ние – как прилагаме знанията, находчивостта и уменията си, търсейки решения за бъдещето. Настоящата серия е визуално изследване на това търсене.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Август 2016
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах