сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Морска микрофауна

1.2.2008 г.

Един черпак морска вода разкрива удивително разнообразие от микрофауна – от желеобразни създания, променящи формата си, до невръстен октопод.

„Малкото е красиво" - заявил икономистът Е. Ф. Шумахер. Мъдра перспектива за планета, на която повечето организми са създадени в умален мащаб. Един черпак морска вода съдържа хаотична смес от миниатюрни свободни плувци и безразборно носещи се същества. Много от тях са микроскопични. Други биха били видими, ако не бяха полупрозрачни. Желеобразни създания с променяща се форма мързеливо се носят по теченията. Познати на вид организми, но в миниатюра - големооки личинки на риби, бебета калмари и октоподи - се стрелкат на посоки. Животът им е рискован. Някои имат черупки или изпускат токсини срещу хищниците, други са активни само нощем. Но несметен брой стават плячка на себеподобни или на по-едри риби и китове.

За да наблюдава шоуто, фотографът Дейвид Лийтшвагер се присъедини към учени от NOAA (Националната администрация на САЩ по океаните и атмосферата) край о-в Хавай. Богатото разнообразие на организмите е резултат на борбата им за оцеляване в тези открити, бедни на хранителни вещества води. Лийтшвагер взел проби с ведро и с кепче от фина мрежа, използвайки светлинна примамка. Лъчите на кондензорните лещи очертавали контурите на прозрачните екземпляри; огряно от страничното осветление едно бебе писия сияело в цветовете на дъгата, а осветяването отзад направило видими неговите развиващи се кости и органи. Играейки със светлината, Лийтшвагер успял да заснеме почти невидимото.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Февруари 2008
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах