сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Разказ за два атола

1.8.2014 г.

Две малки френски владения между Мадагаскар и Южна Африка привличат зелени морски костенурки и галапагоски акули.

Представете си две танцуващи скали. Така изглежда любовният акт между зелени морски костенурки: два гиганта с размерите на сумисти, всеки вкопчен в корубата на другия, лениво помръдват плавници в кристалните води на коралов риф. Такъв риф опасва о-в Европа край югозападния бряг на Мадагаскар, където всяка година се събират средно над 10 000 женски костенурки, за да копулират и след това да снесат яйцата си на брега.

Зелените морски костенурки следват стратегия за размножаване, известна с името „безразборна полигамия". Вместо да хабят енергия за защита на територия или водене на битки, мъжките хвърлят всичките си усилия, за да открият свободна женска - или се опитват да прекъснат вече започнала копулация. Самците имат на плавниците и опашката си големи нокти, с които се вкопчват в корубата на женската. Други мъжкари се опитват да избутат от мястото му някой успял в любовта кавалер, като често раняват както него, така и женската.

Понякога съперникът се вкопчва в корубата на мъжката костенурка в двойката. „За втория мъжки разочарованието е пълно" - отбелязва морският биолог Уолъс Дж. Никълс. Той е виждал скупчени до четири самци, всеки залепен за предния. "При 180-килограмовите костенурки е пълен цирк" - казва Никълс.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Август 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах