сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Новото лице на глада

1.8.2014 г.

Милиони работещи американци не знаят откъде ще дойде следващото им ядене.

В една слънчева зимна утрин в окръг Мичел, Айова, Кристина Дрейър изпраща сина си Кигън на занималня без закуска. Той е тригодишен, як и упорит - и обикновено отказва безплатното ядене, което му се полага там. Предвид намаляващите им хранителни запаси Дрейър е решила да прояви майчина строгост: ако го изпрати гладен, той може би ще изяде безплатната закуска - и така у дома ще остане повече храна за обяд.

Дрейър знае, че тактиката й може да се обърне срещу нея - което и става. Кигън пропуска училищната закуска и по обяд е толкова гладен, че Дрейър преравя остатъците във фризера с надеждата да нахрани него и сестричката му. Изтръсква последните седем пилешки хапки в очукана тавичка, добавя остатъците от торбичка замразени пържени картофи и два хот дога от хладилника и напъхва всичко това във фурната. Свършила е по-голямата част от храната, получена миналата седмица от местния благотворителен склад; самата тя ще обядва с недоядените картофи от чиниите на децата. „Обядвам, когато има достатъчно - обяснява тя. - Но децата са най-важни. Първо трябва те да ядат."

Всеки месец е същото, споделя Дрейър. Сметките остават неплатени, защото, когато се налага да избират, храната надделява. „Трябва да ядем, нали разбирате - казва тя с едва доловима следа от примирение в гласа. - Не можем да стоим гладни."

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Август 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах