сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Гомбе - семеен албум

1.8.2014 г.

На своя 80-годишен юбилей Джейн Гудол размишлява за шимпанзетата и за своята кариера.

На 3 април 2014 г. Джейн Гудол навърши 80 години. Началото на разговора ми с нея бе поставено във връзка с 50-ата годишнина на проучванията върху шимпанзетата в Гомбе, Танзания (вж. „Джейн Гудол", октомври 2010 г.), и продължи т.г. в Националното географско дружество. Започнала работа с шимпанзетата през юли 1960 г. и за няколко месеца се сближила с няколко индивида. Скоро направила три големи открития: шимпанзетата използват сечива; шимпанзетата изработват сечива; шимпанзетата могат да бъдат хищници и ядат месо. Освен това започнала да осъзнава степента на индивидуални различия между отделните шимпанзета - т.е. уникалните черти на характера. После, през 1962 г., си тръгнала, за да защити дисертация по етология (поведение на животните) в Кеймбриджкия университет.

Джейн Гудол: Нали разбирате - в онези години етологията всъщност се опитваше да се докаже като точна наука. Което, разбира се, няма как да стане. Освен ако не бъдеш много настъпателен. Затова, въпреки че някак си се допускаше наличие на индивидуални разлики, те не се обсъждаха.

Дейвид Куомън: Академичната етология не обичала да говори за индивидуални различия. Харесвала моделите... Тогава си се появила ти с желанието да говориш за индивиди, личности и характери.

Дж. Г.: Исках да говоря за емоции. Да обсъждам ума и мислите.

Д. К.: Как се прие това в Кеймбридж?

Дж. Г.: Беше леко шокиращо да ми кажат, че не съм направила нищо като хората. Нищичко. Не трябвало да им давам имена. Не можело да говоря за техните личности, умове и чувства. Единствено ние сме имали такива. За щастие се сетих за моя първи учител, който в детските ми години ме научи, че това не е вярно. Моето куче - Ръсти.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Август 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах