сп. National Geographic - Септември 2018
National Geographic KIDS - Септември 2018

Пътуващо пиршество

1.7.2014 г.

Храните в големия град идват отблизо и отдалеч.

Това не е европейски натюрморт от XVII век, а пресни продукти от четири престижни пазара в Манхатън. Яденето на местни продукти и намаляването на въглеродните емисии може да са актуални, но тези плодове и зеленчуци са изминали дълъг път до Голямата ябълка - в някои случаи близо 15 000 км. Амит Ратанши, търговец в дистрибуторска фирма в Бронкс, казва, че нюйоркските готвачи и купувачи „искат да знаят откъде идва храната им". В някои случаи - от близката ферма, в други - от отдалечен край на страната, а в случая с екзотичните стоки - от половин свят разстояние.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юли 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах