сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Римляните във Франция

1.6.2014 г.

От мътните води на Рона в град Арл археолози изваждат запазен римски търговски кораб.

Римляните имали сериозен проблем с боклука, макар по нашите стандарти отпадъците им да изглеждали добре. Най-големи затруднения създавали амфорите. Римляните се нуждаели от милиони от тези заоблени глинени съдове, за да транспортират вино, зехтин и рибен сос навсякъде из империята, а често не рециклирали амбалажа. В Рим има 50-метров хълм на площ два хектара, кръстен Монте Тестачо и образуван единствено от натрошени амфори. Испански археолози смятат, че трупането вероятно започнало през I в. сл.Хр., когато самата империя се устремила нагоре към най-славните си времена.

Приблизително по това време в Арл - на р. Рона в днешна Южна Франция - хамалите намерили друго решение: изхвърляли празните амфори в реката. През I в. Арл бил процъфтяващата порта към римска Галия. На това място прехвърляли товари от цялото Средиземноморие на речни кораби, които ги превозвали до северните предели на империята. Но от пристанището не е останало почти нищо - само сянка в коритото на реката, приела формата на широка ивица римски боклуци.

Боклуци за тях, не за нас. През лятото на 2004 г. водолаз, който оглеждал сметището за археологически богатства, забелязал на дълбочина 4 м стърчаща от тинята дървения. Оказало се лявата кърмова част на 31-метрова баржа. Тя била почти непокътната, тъй като по-голямата част още почивала под пластовете тиня и амфори, които я съхранили в продължение на почти 2000 години. А в резултат на още една поредица малки чудеса баржата се измъкнала от боклуците, за да се озове на сигурно място в чисто новото крило на Регионалния музей „Античен Арл".
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юни 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах