сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Земята на зеления камък

1.6.2014 г.

Те Уахипунаму е мястото с най-високите планини, най-дългите ледници и най-високите гори в Нова Зеландия.

Джеф Махуика внезапно се навежда. Сред хилядите речни камъчета в краката ни е забелязал нещо, което е убегнало на очите ми. Хваща крайчето на един камък и внимателно го измъква от чакъла. Това е къс пунаму - зелен камък, или нефрит, дълъг колкото човешки пръст, който лъщи на светлината с хладен сиво-зелен блясък.

Подава ми го и аз докосвам загладената от реката повърхност. „Нашият народ има обичай да не задържаме първия, който намерим - казва Махуика. - Затова го давам на теб." Хрумва ми нещо. Махуика е майстор в обработката на нефрит. Връчвам му камъка обратно с думите: „Ако пробиеш дупка в него, ще нося този пунаму на врата си, за да ме свързва с това място."

Те Уахипунаму - мястото на нефрита. От 1990 г. този югозападен край на Нова Зеландия е признат за обект на Световното наследство на ЮНЕСКО заради своите национални паркове и свързани помежду си участъци защитена земя. От всички диви райони в моята страна това е мястото, където се връщам най-често, за да вдишам неговия планински въздух, да газя в реките му, да скитам из горите му и да попия неговия дух.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юни 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах