сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Кайрите идват

1.6.2014 г.

Безстрашните морски създания с клоунски лица са гледка, която радва душата.

Ето ги, идват - с крила, пляскащи в лудешки ритъм, и тела като черно-бели вихрушки с оранжев проблясък от комично големите им човки. Върховете на скалите, пусти и тъмни от месеци, към началото на април оживяват с пристигането на чудатите, възхитителни тъпоклюни кайри.

Най-дребният от четирите вида кайри, те се събират за размножителния си период на скалистите британски острови и брегове - за предпочитане колкото може по-усамотени, безлюдни и необитавани от хищници. Никой не знае със сигурност как и къде точно Fratercula arctica прекарва останалата част от годината. Някъде из просторните северни морета, в усамотение, където рядко някой ги вижда как летят, хранят се и плават.

За тези морски птици размножаването е единствената основателна причина да стъпят на сушата. Стават подчертано социални - ухажват се, копулират, бият се. Числеността на колониите им варира от няколкостотин двойки в Мейн до десетки хиляди в Исландия. Британските острови, където са направени снимките на Дани Грийн, привличат около 10% от около 20-те милиона тъпоклюни кайри, докато близо половината се събират в Исландия.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юни 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах