сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Да отгледаме по-добра риба

1.6.2014 г.

Може ли „синята революция“ да реши глобалната хранителна несигурност?

В тъмния влажен склад в предпланините на Блу Ридж във Вирджиния Бил Мартин вдига кофа с кафяви пелети и ги изсипва в дълъг бетонен резервоар. Повърхността кипва от тлъсти бели тилапии.
Мартин - президент на Blue Ridge Aquaculture, един от най-големите закрити рибарници в света - се усмихва на лакомото хранене.

„Това е рибата на св. Петър - същата, с която Иисус е нахранил множеството" - казва той, а хрипливият му глас отеква като проповед. За разлика от Христос обаче Мартин не раздава рибата. Всеки ден продава 5000 кг живи тилапии на азиатските пазари от столицата Вашингтон до Торонто, като е замислил и още един рибарник на Западното крайбрежие. „Взимам пример от птицевъдството - казва той. - С тази разлика, че нашите риби са съвсем щастливи."

„Откъде знаете, че са щастливи?" - питам и отбелязвам, че килимът от тилапии изглежда достатъчно дебел, за да може св. Петър да се разходи отгоре му.

„Обикновено, като не са щастливи, умират - отговаря Мартин. - Досега не съм губил цял басейн риба."
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юни 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах