сп. National Geographic - Септември 2018
National Geographic KIDS - Септември 2018

Черноморски дарове

1.5.2014 г.

Жители на българското Черноморие пазят тайните на традиционни рибни рецепти

Морето винаги е било основен източник на прехрана за живеещите по бреговете му. За българите от вътрешността на страната пушен в смокинови листа чернокоп (вляво) звучи като екзотична рецепта. Христо Динев от Синеморец обаче твърди, че тя се знае в родния му край от векове. Има дори легенда, че води началото си от траките. Ако рибата не се поръси със смес от странджански билки, ястието няма да е същото.

По стара рецепта се приготвя и маринованият барбун в Царево (вдясно). „Оцетът днес е по-различен, но солта винаги е от Черно море - иначе не се получава онзи вкус, отличаващ тукашния маринован барбун от подобни рибни ястия" - казва капитан Георги Пейчев.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах