сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Колко чисти могат да са въглищата?

1.4.2014 г.

Изгаряме 8 млрд. т годишно. Търсенето расте. Как да контролираме замърсяването?

Според природозащитниците чистите въглища са мит. Да, така е.

Погледнете Западна Вирджиния, където цели върхове от Апалачите са били съборени в долините, за да се измъкнат въглищата под тях, а потоците са оранжеви от киселинните води. Или пък центъра на Пекин, където в последно време въздухът често е по-плътен от този в пушалня на летище. Смята се, че замърсяването на въздуха в Китай, голяма част вследствие от изгарянето на въглища, е причина за над 1 млн. случая на преждевременна смърт годишно.

Това не са нови проблеми. Един октомврийски уикенд през 1948 г. в малкия град Донора в Пенсилвания зрителите на гимназиален футболен мач установили, че не могат да видят нито играчите, нито топката: игрището било забулено в смога от съседния цинков завод, захранван с въглища. През следващите дни 20 души починали, а 6000 - почти половината град - се разболели.

Въглищата са натоварени с високата цена, която налагат на обществото. Това е най-мръсният и смъртоносен енергиен източник, който имаме. Само че по повечето показатели е и най-евтиният и ние сме зависими от него. Затова днес големият въпрос не е дали някога въглищата биха могли да станат „чисти". Не могат. Въпросът е дали въглищата биха могли да бъдат достатъчно чисти - така че да избегнем не само локални катастрофи, но и радикални промени в глобалния климат.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Април 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах