сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Дива страст

1.4.2014 г.

Екзотичните домашни любимци - неустоимо чаровни и потенциално опасни

Навсякъде из САЩ диви животни живеят като домашни любимци редом със своите стопани. Смята се, че в американските домове се отглеждат повече екзотични животни, отколкото в зоопарковете в страната. Бизнесът с екзотични домашни любимци е печеливша индустрия, критикувана и от защитниците на животни, и от активистите по опазване на природата. Според тях да докараш в града отгледани в плен диви животни е не само опасно, но и жестоко и трябва да се счита за престъпление. Но проблемът е доста по-сложен.

Така е поне за Лесли-Ан Ръш - 57-годишна дресьорка на коне, която живее във ферма с 3 хектара площ край Орландо, Флорида. Тя развъжда и дресира коне, които държи в обор зад своя малък зоопарк, където на посетителите е позволено да докосват животните. Той представлява заградено с телена ограда пространство, обитавано от три мъжки кенгура, четири лемура, мунтжак (вид елен), виетнамска висящокорема свиня, енотоподобно кинкажу и куче на име Доузър. Лемурите скачат свободно, кенгурата спят легнали настрани, прасенцето рие в земята, а азиатският елен крепи рога върху нежната си глава.

Ръш снове между своите любимци леко и бодро, хранейки лемурите с овесени ядки. Те бъркат с ръце в кутиите и вадят пълни шепи зърна, които изяждат едва ли не възпитано, едно по едно, докато в ъгълчетата на устата им се събират лиги.

Ръш притежава един котешки лемур, кръстен Лайъм; два лемура вари, Лоли и Попи; и кафяв лемур, наречен Чарли. Много видове лемури са застрашени от изчезване. Ръш смята, че с грижите си за тези пленени създания дава своя принос за оцеляването на лемурите на Земята - а грижите й са изключително всеотдайни. Когато се стъмни, тя се прибира в дома си заедно с любимия си лемур; той спи на нейното легло, свит на възглавница до главата й.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Април 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах