сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Спомени за цунамито

3.6.2016 г.

Преди пет години силно земетресение удари в морето край източните брегове на Япония. Породеното от него цунами опустоши големи части от островната държава, като взе близо 16 000 жертви, нанесе щети за 200 млрд. долара и съсипа живота на оцелелите.

Едно от най-пострадалите места беше Оцуши – рибарско градче на североизточния край на Хоншу, най-големия японски остров. Когато водите се отдръпнали, част от жителите му не били между живите, а останалите били загубили домовете си.
Алехандро Часкилберг пристигнал в Оцуши през октомври 2012 г. Аржентинският фотограф бил чувал за градчето от приятел, който имал там роднини и искал да документира опустошението – включително „планините от отломки“, осеяни с червени знаменца, където били открити трупове.
„Реших да снимам в черно-бяло – казва той, – тъй като ми се стори ужасно тъжно. Не бяха останали никакви други цветове освен флагчетата.“ Когато обаче открил на улицата да се въргаля подгизнал семеен албум, той с изненада забелязал как цветовете са се размазали и смесили. Тези наситени оттенъци – помислил той – били цветовете, създадени от цунамито.
С тази палитра на ум Часкилберг започнал да превръща трагедията в картини. Помолил жителите да му позират през нощта, мълчаливи и неподвижни, сред развалините на някогашните си домове и работни места. Първоначално мнозина били притеснени. Когато обаче той организирал фотографски курс за местни ученици и довел в Оцуши четиримесечната си дъщеря, постепенно спечелил доверието им. В крайна сметка неговият проект станал част от възстановяването на градчето.
Часкилберг осветявал обектите си с лунна светлина, улични лампи и фенерчета, а после използвал дълги експозиции, за да направи черно-белите снимки. След това сканирал негативите и в цифровата си „тъмна стаичка“ ги оцветил подобно на ярките багри във фотоалбума.

Фото свидетелство    proof.nationalgeographic.com

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юни 2016
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах