сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Вратата на Европа

1.3.2014 г.

Как стигат до страната ни бежанците? Какво се случва с тях в България? Как живеят у нас и на какво се надяват?

„Вървяхме няколко часа през гората. После видяхме български полицаи и просто ги поздравихме" - разказва 40-годишната Аиша, дошла в България с мъжа си, трите им деца и племенника им през 2013 г. Семейството е част от миграционната вълна, заляла страната ни в края на лятото. Ако преди у нас са влизали средно около 1000 на година, то за 2013 г. броят на мигрантите е нараснал до 11 000. По данни на Гранична полиция в пиковите месеци септември и октомври през границата ни влизат над 100 души дневно.

Аиша изминава типичния път на бежанците от Турция към България. Използва помощта на „каналджия", комуто заплаща по 150 евро на човек от семейството си. Други споменават доста по-високи суми, често съпроводени с обещание да бъдат посрещнати от човек, който да ги преведе до някоя западноевропейска страна. Трети просто отварят Google Maps, намират някой от десетките черни дърварски пътища през границата и я преминават.
През есента на 2013 г. се навършиха две години и половина от началото на сирийския конфликт. Съседните държави се препълниха с бежанци. „Това предизвиква типичната в подобни случаи втора вълна на разселване" - коментира Даниел Инджиев, директор на дирекция „Качество на процедурата, временна закрила и компетентност за разглеждане на молбите" към Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Повечето мигранти пресичат границата в района на Лесово. Със своите обрасли с растителност хълмове тамошният терен затруднява наблюдението навътре в турската територия. Бежанците се възползват от това, за да стигнат до самата гранична бразда, без да бъдат засечени. Веднъж стъпили на българска земя, те вече няма как да бъдат върнати.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Март 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах