сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Далеч от дома

1.1.2014 г.

Днес много развиващи се страни са установили, че най-доходоносната им стока за износ са хората. Гастарбайтерите трябва да се справят с обратната страна на монетата.

Когато в Обединените арабски емирства е пладне, във Филипините е четири следобед, което означава, че двете по-големи деца на Тереза Крус са се прибрали от училище в апартамента на леля им, която се грижи за тях. Тереза живее в Дубай, най-многолюдния град в ОАЕ, на 6900 км от Филипините. Тя е на 39 и работи като продавачка в магазин за дрехи в лъскав дубайски мол. Работата й е да оправя дрехи, да приема плащания, да следи касовата документация и да се усмихва всеки път щом влезе клиент. Шест дни в седмицата е на крак и в петък почива.

Затова обикновено в петък Тереза отделя време, за да види своята 11-годишна дъщеря и 8-годишния си син, и тъй като тя е презморски работник (само една от многото милиони души, пропътували хиляди километри, за да могат да изпращат пари на семействата си у дома), го прави по модерния сред гастарбайтерите начин. Сяда пред компютъра в стаята, която споделя с още четирима души. Влиза във „Фейсбук". Щраква върху бутона за видеочат, привежда се напред и чака.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Януари 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах