сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Призрачни котки

1.12.2013 г.

Потайните пуми рядко излизат от сянката. При все това неусетно си възвръщат територията - дори в гъсто населени градски райони

В Южна Калифорния е топъл зимен ден и пълни с туристи автобуси се изкачват на една височина с хубав изглед над Бевърли Хилс и Западен Холивуд. Докато екскурзоводите показват филмовите студиа и именията на звездите, Джеф Сикич - биолог от Националната туристическа област „Планини Санта Моника", насочва вниманието ми към тънка ивица дървета в далечината. Преди не по-малко от 10 месеца млада мъжка пума от планините Санта Моника тръгнала на път през това тясно зелено островче сред огромния човешки кошер. След като някак си успяла да прекоси две от най-натоварените шосета в света, включително десетлентовата Холивудска магистрала, тя се установила в Грифит Парк - купчината хълмове точно зад нас, известна в цял свят с гигантския надпис „Холивуд" върху част от нея.

Представете си: едър хищник, който убива, за да се храни, успява да си осигури препитание в сърцето на Големия Лос Анджелис (метрополна област, обхващаща няколко окръга) и при това съумява да избегне любопитните погледи по-добре и от някоя потайна знаменитост. Как го постига? Движи се тихо като шепот предимно по здрач и нощем, като се придържа към участъци с гъста растителност.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Декември 2013
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах