сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Султанският харем

1.11.2013 г.

Освен дом за владетелите от династията османският харем е бил и важна държавна и образователна институция.

Султанският харем е обграден с дебели стени; това е мястото, където най-красивите жени на земята се надпреварват за благоволението на падишаха, въртят се чудовищни интриги и се разпространяват слухове, извършват се безжалостни убийства, харемът е „Златна клетка"...

Повечето подобни описания принадлежат на европейци, които всъщност никога не са стъпвали в харем. Западноевропейските християни не можели дори да си представят какво представлявал харемът - място, до което не били допускани дори и високопоставените османски сановници. Въпреки това жадните за знания европейски автори попивали имагинерните и неправдоподобни разкази на сънародниците си. Например информацията на Пол Рико, секретар на английския посланик по времето на Мехмед ІV, според когото султанът избирал с коя от строените в две редици робини да прекара нощта, чрез пускане на кърпичка пред нозете на избраницата, не е нищо друго освен чиста измислица.

Султанът всъщност повиквал избраницата си чрез харем агасъ (главния черен евнух). Прислужниците в харема отвеждали султанската избраница в хамама, втривали в тялото й благовония, обличали я с много елегантни дрехи. Преди да дойде, султанът изпращал на момичето подарък, а след това влизал в нейните покои.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Ноември 2013
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах