сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Горили

1.1.2008 г.

Мъжкарят Кинго и семейството му западни равнинни горили живеят волни и диви в басейна на р. Конго в Централна Африка.

Кинго и семейството му западни равнинни горили живеят на спокойствие в защитена територия от джунглата по границата на Република Конго с Централноафриканската република. Обградена от националния парк „Нуабале-Ндоки" от изток и от националния парк „Дзанга-Ндоки" в Централноафриканката република от запад, тяхната родна земя е едно от последните кътчета девствена джунгла в басейна на р. Конго. Въпреки закрилата в околните гори се сече и това често дава достъп на бракониерите, които убиват горилите за месо. Без усилията на Даян Дорън-Шийхи, професор по антропология, джунглата на Кинго вече нямаше да я има. От 1995 г. насам тя прекарва тук до шест месеца годишно в изучаване на горилите. Избраният от нея район бил част от концесия за дърводобив, но през 2004 г. в сътрудничество с Дружеството за опазване на дивата природа тя помогнала да убедят компанията за продукти от дървесина „Конголез Ендюстриел де Боа" да предостави на горилите 100 кв.км непокътната гора, наречена „Триъгълникът Диеке".

През първата си година тук с помощта на субсидии от Националното географско дружество и фондация „Лийки" Дорън-Шийхи основа изследователския център „Мондика" по течението на потока Мондика и нае екип от пигмеи баака от Централноафриканската република, които да проследяват животните. За разлика от планинските горили от планините Вирунга - където се събират границите на Руанда, Демократична република Конго и Уганда - , които наброяват по-малко от 700, западните горили обитават заблатени гори на стотина метра над морското равнище. (Горилите са класифицирани в четири подвида - планински, източни равнинни или горили на Грауер, горили диели; западни равнинни и горили Буинди - субпопулация на източните горили.) Никой не знае колко са на брой, но те намаляват с тревожна бързина.

Изтребвани от вируса ебола и притиснати от загубата на местообитания, популацията им може би е намаляла най-малко наполовина от 90-те години на XX в. насам, когато според най-оптимистичните предположения оставаха около 100 000 екземпляра. През септември 2007 г. международният им природозащитен статус бе променен от застрашени на критично застрашени. Въпреки че всички горили, които се намират в зоопарковете по целия свят, са западни горили, за поведението им на свобода се знае малко.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Януари 2008
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах