сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

На крилете на албатроса

1.12.2007 г.

Носени от крилете си, които са с по-голям размах от тези на всяка друга птица, те се реят на хиляди километри, без дори да докоснат сушата с ципестите си крака.

Албатросът е най-величествената жива летяща машина на света. Албатросът е кости, пера, мускули и вятър. Албатросът е като опънат лък - бризът е неговата тетива, която ускорява стрелата на тялото му. Албатросът е птица в стил ар деко с ефектна окраска, чисти линии на оперението, изключителен пътешественик и героично верен. Родителят албатрос може да лети повече от 15 000 км за едно хранене на малкото си. Тези птици имат най-дългите криле в природата - до три и половина метра - и могат да се реят стотици километри, без да ги размахват, като прекосяват океански простори и обикалят земното кълбо. Един албатрос на 50 години е прелетял поне 6 милиона километра. Ако и вие можехте да пропътувате милиони километри, захранвани от чиста, самовъзстановяваща се енергия без вредни емисии, щяхте да сте албатрос. За да сме точни, албатросите са посредствени летци, но експерти в планирането. Могат да застопорят крилете си в отворено положение като автоматични ножове. Така им остава просто да пилотират парапланера на тялото си. Повечето птици се борят, за да преодолеят вятъра докато албатросите го използват.

Това, което отличава албатроса от чайката например, не е само конструкцията на тялото, но и състоянието на ума - мозъкът, който е перфектен навигатор на това изключително тяло. Ако албатросът размени мозъка си с този на чайката, изумителният жизнен кораб на тялото му никога не би се осмелил да покори разстоянията, които албатросът редовно прелита. Чайките се придържат към бреговете и се провъзгласяват за господари на пристанищните стълбове. Албатросите прекосяват океаните за закуска и благоволяват да се докоснат до брега най-вече стане ли дума за секс. Земята е неизбежно зло, нужно за размножаване.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Декември 2007
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах