сп. National Geographic - Септември 2018
National Geographic KIDS - Септември 2018

Гепарди на ръба

1.11.2012 г.

Най-уязвимите големи котки – гепардите – са и сред най-умелите в оцеляването.

 


Тълпата тръпне в очакване. Пръстите стискат биноклите. Цели 11 покрити сафари буса, пълни с туристи и „настръхнали“ от дълги обективи, са се скупчили в Националния парк „Серенгети“ в Танзания. През последния половин час една майка гепард, кръстена Ета, седеше в сянката с четирите си малки, държейки под око стадо томсънови газели. Но сега се е изправила и се движи, присламчвайки се към стадото с престорено равнодушие, която не би заблудило никого.
Внезапно газелите се подплашват и Ета рязко спринтира. Елегантната котка е твърде бърза и образът й се размазва пред погледа като изстрелян куршум. Драмата приключва за секунди в облак прах и със задушаваща хватка за една злочеста млада газела. Ета завлича трупа при малките си. След броени секунди сафари бусовете пристигат възможно най-близко до котките, а шофьорите криволичат, за да осигурят на клиентите си най-добрия ъгъл за фотографиране.
Гепардите заемат особено място в човешкото въображение. Те са колкото медийни звезди, толкова и обитатели на дивата природа, любимци на кинаджиите и рекламните специалисти по света. Цялата тази поп култура може да създаде впечатлението, че гепардите са на толкова сигурно място в природата, както и във въображението ни. Но не са. Всъщност те са най-уязвимите големи котки на земята, изненадващо редки, а стават и все по-редки. Преди няколко века гепардите бродели от индийския субконтинент до бреговете на Червено море и из по-голямата част от Африка. Днес азиатският гепард – елегантният подвид, който някога красял царските дворци в Индия, Персия и Арабия, вече е почти изчезнал. В Африка броят на гепардите намалял с над 90% през XX в., тъй като стопаните на обработваема земя и стада прогонвали котките от местообитанията им, ловците ги отстрелвали заради спорта, а бракониерите залавяли малки заради доходната търговия с екзотични животни. Като цяло днес в света са оцелели по-малко от 10 000 гепарда.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Ноември 2012
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах